Jantien de Boer.

Borrelnoten

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Ooit schreef ik een stuk over complotdenkers die willekeurige burgers lastigvielen. Het was een woelige tijd.

Op internet werd ik gehaat en voor alle zekerheid zei ik tegen mijn kinderen dat ze niet zomaar de voordeur voor onbekenden mochten opendoen.

Complotgelovigen vinden overal aanwijzingen voor hun grote verhaal en als je ze niet gelooft knutselen ze jou gewoon ook in hun samenzweringstheorie. Dan ben je ineens een slaaf van hogere machten.

Eerlijk gezegd vond ik de complotdenkers zelf veel angstaanjagender dan de theorieën die ze aanhingen en daarom schrok ik nogal toen iemand die ik goed ken, beweerde dat het coronavirus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt.

,,Je gelooft toch zeker Donald Trump niet?’’, vroeg ik, maar volgens de aanhanger van de laboratoriumtheorie zag ik keiharde aanwijzingen over het hoofd.

Dat kon natuurlijk best, dacht ik later die dag op de wc. Naast het haakje met de toiletrol bekeek ik verveeld Facebook op mijn telefoon.

Alweer was het schrikken. ‘Hoe bouw je natuurlijke immuniteit op?’, vroeg een organisatie die zichzelf Alwareness noemt.

De antwoorden stonden eronder: ‘Gezonde voeding, schoon water, beweging, zonneschijn, bewust ademen, natuurlijke supplementen, aanraken en knuffelen, plezier maken en lachen’.

En wat doet de overheid, volgens Alwareness? ‘De overheid zegt dat we binnen moeten blijven, maskers moeten dragen, weg moeten blijven van mensen, in voortdurende angst moeten leven, over anderen moeten klikken en vergif in onszelf moeten injecteren.’

Het regende steunbetuigingen, zag ik, ook van mensen die ik ken.

,,Oooookeeeee’’, zei ik tegen de Rien Poortvliet-verjaardagskalender tegenover me. Er stond een reekalf bij de maand mei. Verbeeldde ik het me nou of keek het beestje ook verschrikt?

Ik las andere berichten van Alwareness.

‘Nog even in beeld samengevat’, noteerde de gezelligheidsclub bij een foto van een injectiespuit en een soort zombie. ‘Het elitaire plan houdt in dat u een met software voorzien vaccin ontvangt. Dat zult u niet vrijwillig doen, dus wordt u eerst bang gemaakt waarna u verandert in een zielloos, dociel, a-creatief wezen.’

Door wie worden we eigenlijk bang gemaakt, dacht ik. Door knettergekkies. Door complotdenkers die tussen neus en lippen door ook graag insinueren dat Bill Gates achter de corona-uitbraak zit omdat hij geld doneert aan de Wereldgezondheidsorganisatie, een film over pandemieën maakte en ooit zou hebben gezegd dat hij met vaccins de wereldbevolking wil uitroeien.

Zelfs een Nederlandse longarts zei in een veelbekeken internetfilmpje dat er nu ‘wel heel veel puzzelstukjes zijn die vragen oproepen’.

Arme puzzelstukjes.

Arme, rijke Bill.

Ik kreeg ineens verschrikkelijk zin in witte borrelnoten.

Maar eerst moest ik van mezelf en van de overheid doortrekken.

En mijn handen wassen.

En afdrogen. Zo dociel ben ik al.

Het eind der tijden is in zicht.
 

Reageren? jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct