Zondagochtend, net voor achten, was het rustig in de Prinsentuin.

Er was niemand op het ijs. Eén man deed op de kant zijn schaatsen aan. ,,Het is nou lekker rustig’’, zei hij. ,,Gistermiddag was het hier een gekkenhuis.’’

Bij dat soort mededelingen knik ik altijd maar wat, want (hier komt een bekentenis) ik ben een Fries van niks. Ik kan helemaal niet schaatsen. Dat was me al duidelijk toen pake me als jongetje meenam naar de ijsbaan bij Ballum, met doorlopers onder mijn schoenen en een keukenstoel om me aan vast te houden. Jaren later heb ik het nog eens geprobeerd, weer met een keukenstoel op het ijs bij de Willemskade, terwijl stadgenoten flitsende rondjes om me heen schaatsten. Dus als ik lees of hoor dat ‘de Friezen’ dol worden als er ijs ligt, of dat Mark Rutte zegt: ,,Dit is natuurlijk waarom we in Nederland wonen’’, dan voel ik me ineens een buitenlander. Niet onprettig hoor, ik klaag niet.

Want ik heb wel ijspret, vooral als er een week lang in talkshows gezeurd wordt over wel of niet een Elfstedentocht terwijl het antwoord op die vraag van meet af aan duidelijk was. Het hoogtepunt daarin: dat Sybrand Buma, Wiebe Wieling en Arno Brok vorige week speciaal naar de studio waren gereden om dat nog eens te zeggen. Die ijdele heertjes willen wel heel erg graag op televisie.

Ook waagde ik me zondagochtend even met de hond op het ijs van de Prinsentuin, het was toch niet druk. Terwijl we er voorzichtig op liepen kwam de eenzame schaatser alweer terug. ,,Waardeloos ijs’’, meldde hij. ,,Allemaal scheuren. Gisteren was ik bij Deinum, daar was geen mens en het ijs was er prachtig.’’ Ik knikte begrijpend - veel anders kon ik niet.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct