'Begin december Brits fiat van Pfizer-vaccin'

Begin met voorlichten over vaccins

'Begin december Brits fiat van Pfizer-vaccin' ANP

Drie grote farmaceutische concerns pretenderen een werkzaam vaccin ontwikkeld te hebben tegen corona. De Amerikaans-Duitse combinatie Pfizer/BioNTecht was de eerste, gevolgd door het Amerikaanse Moderna. Het Brits-Zweedse AstraZeneca meldde zich gisteren als derde partij. De gepresenteerde resultaten zijn hoopgevend. De vaccins zijn van circa 70 tot ongeveer 95 procent effectief en van bijwerkingen zou amper sprake zijn. Met dank aan al die tienduizenden mensen die zich beschikbaar hebben gesteld als testpersoon.

In de eerste fase zal uiteraard sprake zijn van schaarste. Dat roept de politiek-ethische vraag op welke groepen als eerste recht hebben op een coronavaccinatie. De Gezondheidsraad pleit er voor om te beginnen met zestigplussers met medische problemen. Binnen die groep geldt: hoe ouder, des te eerder aan de beurt. Daarna volgen ouderen met een goede gezondheid, zestigminners mét aandoeningen en de zorgmedewerkers en mantelzorgers die voor deze groepen zorgen. De Gezondheidsraad kiest voor het voorkomen van sterfte. Mensen met de meeste kwetsbare gezondheid moeten het eerste beschermd worden. Het kabinet heeft zoals verwacht dit advies in grote lijnen overgenomen.

De bepaling van een vaccinatie-volgorde doet vermoeden dat mensen staan te popelen om gevaccineerd te worden. Dat is bepaald niet het geval. De bereidheid om zich in te laten enten is niet groot en loopt zelfs terug, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research. Was is juni 73 procent bereid zich te laten ‘prikken’, op dit moment is dat 60 procent. Zelfs dit percentage lijkt nog aan de hoge kant. Een veelgehoorde reactie is immers: vaccineren prima, maar eerst die ander. Er is vrees voor bijwerkingen op korte en vooral de lange termijn. Dit is zorgelijk, want voor een afdoende groepsimmuniteit moet minimaal 75 procent van de bevolking gevaccineerd zijn.

Draagvlak

Hoe dit draagvlak te vergroten? Opvallend is dat vooral in liberale kring pleitbezorgers zijn voor een soort indirecte vaccinatieplicht. Hoe sneller het coronavirus is ingedamd, des te sneller de economie weer kan aantrekken. Zo pleitte VVD-Kamerlid Hayke Veldman er vorige week tijdens een Kamerdebat voor om vaccinatie te stimuleren door gevaccineerden meer vrijheden te geven. VDD en D66 waren ook de enige partijen in de Kamer die tegen een motie stemden dat „er nooit sprake mag zijn van een directe of indirecte coronavaccinatieplicht”.

Een indirecte plicht is sowieso in dit stadium nog echt een stap te ver. Zinvoller is de aanpak van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De Jonge wil draagvlak creëren met een goede voorlichting. Dat is inderdaad de weg die allereerst bewandeld moet worden. Laat zien op welke wijze de vaccins tot stand zijn gekomen en welke procedures er doorlopen zijn. En laat maar zien welke grote rol vaccinatieprogramma’s hebben gespeeld bij de bestrijding van infectieziekten en epidemieën zoals difterie, mazelen, bof, rode hond en polio.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl .

 

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct