Veel ‘viruswaarheid’-aanhangers hebben er genoeg van om bang te zijn. Ze willen weer feesten. Knuffelen. Naar de kroeg gaan. Dat snap ik. Het is best saai om afstand te houden. Om bij de ingang van een café braaf op een serveerster te wachten die je naar je plek brengt.

Maar eerlijk gezegd ben ik wel even klaar met de schreeuwers die roepen dat het uit moet zijn met de angst. Want wat is er eigenlijk mis met behoedzaamheid?

Bij het oversteken kijk je ook naar links en naar rechts omdat je niet overreden wilt worden. En als je zoals ik deze week, tijdens de storm een loszittend vogelhuisje vast wilt binden, is het verstandig om eerst aan de buurvrouw te vragen of ze de ladder vast wil houden.

Ja, ik voelde angst toen ik op de hoogste sport van de trap stond, met mijn buik tegen de vochtige, groene bast van de zwiepende boom gedrukt. Maar dat betekende niet dat ik door vrees werd geregeerd. Als iets sterker is dan jijzelf, is voorzichtig handelen nu eenmaal slimmer.

Daarom desinfecteer ik, in deze corona-tijd, mijn handen vaker dan vroeger. Daarom houd ik minstens een meter afstand van anderen.

Het is inderdaad ongezellig, maar volgens Willem Engel en zijn aanhangers, die zogenaamd in liefde komen en ondertussen politici bedreigen, laat ik me dus regeren door angst.

Willem Engel is namelijk een ophitser, een man van grote woorden, die de corona-maatregelen vergelijkt met de Jodenvervolging. Nu weer wil hij de GGD’s aanpakken die volgens hem door het gebruik van PCR-tests de angst onder de bevolking aanwakkeren.

Ik bekeek een filmpje waarin hij zijn aanhangers bijpraat. Willem klaagde over de zeeppompjes die overal en nergens staan. Laatst nog was hij in een café waar iemand hem vroeg of hij zijn handen alsjeblieft wilde desinfecteren. Nou, Willem liet zich er niet onder kletsen. Willem riep: ,,Moet ik je onder burgerarrest stellen? Je bedreigt mij met persoonlijk leed.’’

Ik twijfelde even of ik het wel goed had gehoord, maar Willem legde het nader uit . Willem orakelde dat we met onze pompjes ,,echt wel in een regime, in een dictatuur’’ zijn beland. En gelukkig, merkt hij, worden steeds meer ,,artsen en BN’ers’’ wakker.

Aiaiai, dacht ik. Waren zijn aanhangers maar wat banger. Niet voor het corona-virus, maar voor grote woorden. Voor de tactiek van twijfel zaaien en desinformatie verspreiden.

Poetin doet het. Trump weet van wanten. De Farmers Defence Force bedient zich ervan en Willem Engel, gesteund door Thierry Baudet, is uit hetzelfde hout gesneden. De anderhalve-meter-samenleving veroorzaakt enorme emotionele en mentale problemen, zei hij laatst. ,,De anderhalve meter hoort denk ik in hetzelfde rijtje thuis als waterboarding.’’

Blijkbaar is er niemand meer in zijn omgeving die af en toe zegt dat hij zijn mond beter even kan desinfecteren.

Waterboarding is een vorm van marteling. En nee, we mogen voorlopig niet knuffelen. We kunnen niet onbekommerd op vakantie en het dorpshuis is ook nog steeds dicht. Maar wat is er mis met behoedzaamheid? Met je kop erbij houden? Met naar links en rechts kijken voor je oversteekt.

Voor je het weet word je immers overreden door valse profeten en kun je, liggend op het asfalt, nog een grote bek krijgen ook.

Reageren? jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct