Al vele decennia is Amsterdam de grootste toeristische trekpleister van Nederland. Een magneet die de afgelopen jaren alleen maar aan aantrekkingskracht heeft gewonnen door Airbnb en de veel te goedkope vliegtickets. Het heeft er voor gezorgd dat de hoofdstad, voor de coronacrisis, overspoeld werd door jaarlijks 20 miljoen toeristen.

In toenemende mate hebben die buitenlandse gasten geen oog voor de prachtige zeventiende-eeuwse grachtengordel of musea zoals het Rijksmuseum, Van Gogh en het Anne Frank Huis. Een groot deel van die toeristen is het vooral te doen om de Wallen en de vele coffeeshops waar je volop en zonder enige vorm van geheimzinnigheid kan ‘genieten’ van wiet en hasj.

De hoofdstad is dankzij de rust van de coronacrisis gelukkig tot het inzicht gekomen dat de overlast die dit seks- en softdrugstoerisme met zich meebrengt de binnenstad volstrekt onleefbaar maakt. Begin november maakte burgemeester Femke Halsema al bekend dat ze de raamprostitutie wil weghalen bij de Wallen en vorig week onthulde ze haar plan om de buitenlandse drugstoerist te weren door het zogenaamde ingezetenencriterium te gaan handhaven. Dat betekent dat alleen Nederlandse ingezetenen nog wiet of hasj kunnen kopen in een van de 166 (!) coffeeshops die Amsterdam rijk is. Deze landelijke regel geldt al sinds 2013 maar geheel in overeenstemming met het onnavolgbare Nederlandse softdrugsbeleid besloot Eberhard van der Laan, de voorganger van Halsema, en vele andere burgervaders er niet op te handhaven.

Halsema’s plan mag zich verheugen op veel sympathie. De vraag is alleen of het zoden aan de dijk zet. Gaat de maatregel de buitenlandse softdrugstoerist echt ontmoedigen om naar Amsterdam af te reizen? Of gaan illegale straatdealers de binnenstad domineren zoals de grote GroenLinks-fractie in de stad beweert.

Ingezetenencriterium

Ervaringen in onder meer Maastricht en Breda leren echter dat handhaven op het ingezetenencriterium wel degelijk effectief is. Circa 90 procent van de Duitse en Duitse drugstoeristen is weggebleven en ook de zo gevreesde straathandel doet zich amper voor. Een aandachtspunt moet wel zijn of de Amsterdamse maatregel niet leidt tot een waterbedeffect. Het moet niet zo zijn dat de buitenlandse softdrugstoerist uitwijkt naar andere Nederlandse steden, zoals Groningen of Leeuwarden waar eveneens niet gehandhaafd wordt op het ingezetenencriterium.

Naast minder overlast in de Amsterdamse binnenstad zal Halsema’s voorstel ook positief uitpakken voor de rest van Nederland. Amsterdam is goed voor circa een derde van de totale Nederlandse softdrugsmarkt. Als die vraag fors afneemt, worden softdrugsverkopers minder afhankelijk van het criminele drugsmilieu en hoeven politie en burgemeesters minder illegale wietplantages op te rollen en drugspanden te sluiten.

Snel invoeren dus Amsterdam die handhaving van het ingezetenencriterium.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl .

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct