FOTO

Avondklok

FOTO ANP

Het lijkt hier wel oorlog. Het is een verzuchting die de afgelopen maanden nogal eens te horen was in gesprekken over het coronavirus. Niet alleen mensen die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt, maar ook zij die de Duitse bezetting alleen kennen uit verhalen, maakten de vergelijking.

Herinneringen aan die bezettingsjaren komen nog sterker naar boven nu ons mogelijk een avondklok boven het hoofd hangt. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team gevraagd hierover advies uit te brengen. Zo’n uitgaansverbod, dat zou moeten gelden voor de late avond en nacht, is een ingrijpende maatregel, erkent premier Mark Rutte, maar zou wel kunnen helpen om het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het coronavirus in te dammen. ,,Het is een maatregel die je liever niet neemt, maar alternatieven zijn soms nog erger’’, oordeelde de premier eerder deze week.

Nu kroegen, restaurants, sportscholen en al die andere ontmoetingsplekken de deuren gesloten moeten houden, zoeken mensen elkaar steeds meer thuis op, om samen een filmpje te kijken of een spelletje te spelen. En juist die huiselijke samenkomsten, waar voldoende afstand houden amper mogelijk is, blijken plekken waar het virus zich graag tussen de mensen nestelt.

Om uitbreiding van die brandhaarden te voorkomen, overweegt het kabinet een verbod in te stellen om na een bepaald tijdstip de straat op te gaan. Dan zit er niets anders op dan binnen te blijven en met huisgenoten tv te kijken, een kaartje te leggen of zich anderszins te verpozen.

'Buitenproportioneel of niet: we zullen misschien toch moeten leren leven met het idee dat de straat ’s avonds verboden terrein wordt'

Onomstreden is deze maatregel allerminst. Niet alleen grijpt een avondklok diep in in de levens van individuen, maar ook de naleving ervan zal de nodige hoofdbrekens kosten. Burgemeesters, boa’s en politie zien het zwerk al drijven en waarschuwen voor de onmogelijkheid om een avondklok te handhaven.

Ook in Den Haag bestaat de nodige aversie tegen een verbod om zich ’s avonds op straat te begeven. Toen de PVV in november vorig jaar een motie indiende om af te zien van invoering van een avondklok, stemden alleen VVD, CDA en ChristenUnie tegen zo’n verbod. De rest van de Tweede Kamer was het eens met Geert Wilders. Die noemde zo’n maatregel toen ,,de meest vergaande inperking die het kabinet dit jaar heeft voorgesteld. En in alle redelijkheid: die is buitenproportioneel.”

Buitenproportioneel of niet: we zullen misschien toch moeten leren leven met het idee dat de straat ’s avonds verboden terrein wordt. In België geldt een avondklok vanaf middernacht, in grote delen van Duitsland en Frankrijk mogen burgers ook ’s avonds hun huis niet meer uit.

Of het ook in Nederland zover zal komen, zullen we volgende week weten. Een verbod dat echt niemand ’s avonds meer de straat op mag, is onhaalbaar. Zorgmedewerkers werken de klok rond en moeten naar hun werk kunnen reizen. Ook mantelzorgers zijn nogal eens in de avonduren onderweg, en de hond moet ook zijn laatste plasje kunnen doen. Effectieve controle op al die nachtelijke bewegingen is alleen in een politiestaat mogelijk.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct