Arts op de spoedeisende hulp: Samen sterk

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper Dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over een webinar van de federatie van medisch specialisten.

Vol spanning zitten we achter onze laptop gekluisterd. Het is 18.59 uur. Mijn vriendin, een spoedeisende hulp arts die werkt voor artsen zonder grenzen, schenkt een kop thee voor ons beide in. Op ons scherm verschijnen één voor één gezichten. Nieuwe en bekende namen. De microfoons staan nog uit.

„Welkom bij dit webinar van de federatie van medisch specialisten”, zegt de voorzitter. Meer dan 3000 medisch specialisten, waaronder onder meer spoedeisende hulp artsen, intensivisten, longartsen en internisten kijken mee van achter hun schermen. Ik herken namen van enkele van mijn bazen van mijn eerste baan als arts. En van collega’s uit het ziekenhuis.

Een voor een krijgen de verschillende sprekers het woord. Om ons te leren wat zij weten. Het RIVM, de inspectie van de gezondheidszorg, artsen gespecialiseerd in diagnostiek, logistiek en het ziektebeeld. En artsen die nu in hun ziekenhuis ervaren hoe ziek patiënten kunnen zijn van dit nieuwe virus. Cov-SARS2, het nieuwe coronavirus.

Expertise en ervaringen worden uitgedeeld, en alle duizenden deelnemers kunnen vragen stellen. De belangrijkste en meest gestelde vragen worden beantwoord door de experts. Deze mensen werken op de top van hun kunnen en tonen leiderschap voor hun land, de zorg en onze patiënten. Sommigen hebben het ziekenhuis nog niet verlaten, en hebben hun witte doktersjas nog aan.

Na meer dan anderhalf uur luisteren, discussiëren en nadenken is alles gezegd. Dit is wat we weten. Dit is de informatie die er ligt. Informatie die morgen weer anders kan zijn, want elke dag dat we deze uitbraak kunnen rekken is een dag meer informatie. Elke dag meer is een dag meer voorbereiding. Een dag meer kans op kunnen leveren van hoogstaande zorg voor meer patiënten en een dag meer kans op het ontdekken van een juiste behandeling of medicijn.

'Sommigen hebben het ziekenhuis nog niet verlaten, en hebben hun witte doktersjas nog aan'

„Lieve mensen, beste collega’s’’, zo eindigt een van de sprekers. „Het zijn bijzondere tijden. Pas goed op jezelf, en pas vooral ook goed op elkaar.”

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Coronavirus