Arts op de spoedeisende hulp: De storm

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over vergaderen en samenwerken tijdens de coronacrisis.

Mijn collega’s en ik vergaderen inmiddels twee keer per week in plaats van één keer per maand, en hebben dagelijks contact. Waar we eerst vergaderden in één grote kamer en met eten vooraf, doen we dat nu van achter onze eigen computer. Het is indrukwekkend hoe soepel dit eigenlijk verloopt, al zijn we natuurlijk al goed op elkaar ingespeeld.

De voorbereidingen die we met zijn allen getroffen hebben voor de opvang van coronapatiënten zijn inmiddels werkelijkheid, maar worden nog elke dag aangescherpt. Nieuwe informatie uit wetenschappelijk onderzoek wordt getoetst aan toepasbaarheid voor onze situatie.

Op mijn hoede

Iedereen pakt zijn rol, en onze collega specialisten van andere vakgebieden denken en werken gericht met ons mee. We werken als éém groot team: team ziekenhuis. Het gevoel van saamhorigheid is groot, voorbereiding het halve werk. En hoe meer tijd we hebben om kennis te vergaren, hoe meer vertrouwen we voelen. Langzaam lijkt er iets iets van controle te ontstaan, of in ieder geval het gevoel hiervan.

Toch blijf ik wat op mijn hoede. De hoeveelheid voor corona verdachte patiënten op onze spoedeisende hulp neemt toe, maar de echt grote patiëntenstromen blijven tot nu toe uit. Zouden de door het kabinet ingestelde maatregelen inmiddels effect hebben? En blijft de zorg voor onze patiënten hierdoor behapbaar? Ik hoop het zo van harte. Maar ik kan en durf het stemmetje in mijn hoofd nog niet onderdrukken: ‘Is dit slechts stilte voor de storm?’

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Coronavirus
Column