Arts op de spoedeisende hulp: De kracht van nu

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper Dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over het verzamelen van informatie over het nieuwe coronavirus.

Sinds een aantal dagen ben ik non-stop informatie aan het vergaren. Ik studeer harder dan ik tijdens mijn studietijd misschien ooit gedaan heb en probeer alles tot in de details te begrijpen. Nu het nieuwe Corona-virus ook in Nederland om zich heen grijpt zijn mijn collega’s en ik onderdeel geworden van een denktank van medisch specialisten die alles op alles gaan zetten om goede zorg te leveren. Maar hoe weet je wat goede zorg is wanneer er nog zo weinig bekend is over dit virus?

Als artsen zijn we gewend om evidence based te werken, dat wil zeggen dat we beslissingen maken gebaseerd op het beste wetenschappelijke bewijs. Maar wetenschappelijk bewijs over de behandeling van het Corona-virus is schaars, en hard wetenschappelijk bewijs vrijwel afwezig. Dat kan ook niet anders, het virus is nieuw, en er is nog geen tijd geweest voor gedegen wetenschappelijk onderzoek.

Als wetenschapper weet ik als geen ander dat onderzoek doen tijd kost. Maar die tijd, die hebben we eigenlijk niet.

Informatie van artsen online

We moeten dus roeien met de riemen die we hebben, en die riemen komen uit allerlei hoeken! Wereldwijd publiceren wetenschappers hun belangrijkste onderzoeksresultaten vroegtijdig, zelfs nog voordat de stukken volledig zijn goedgekeurd of het onderzoek is afgerond. Iets wat normaliter slechts zelden plaats vindt.

Amerikaanse artsen maken gratis podcasts, waarin ze zowel de laatste onderzoeken bespreken, als ook deze in context plaatsen. Italiaanse en Chinese artsen delen hun ervaringen in interviews en via video. En ook artsen in Nederlandse ziekenhuizen wisselen informatie en protocollen uit. Alles is online te vinden, en vrij verkrijgbaar.

In een tijd waarin wetenschappelijk gestaafde informatie schaars is, en medisch beleid daardoor wat onzeker, zorgt de verbinding via het internet en de saamhorigheid van zorgmedewerkers overal ter wereld er voor dat de informatie die beschikbaar is wordt geleverd. Zodat we met zijn allen goede zorg kunnen leveren. En ook al voelen deze tijden misschien wat spannend en onzeker, we hebben de hele wereld achter ons staan!

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Lees ook | Dagboek verpleegkundige Joep: ‘Laat de golf maar komen’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Coronavirus