Arts op de spoedeisende hulp: Beroepsdeformatie in tijden van corona

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over kronkelende aders, een treinreis, gehoest en een interne strijd.

Als ik iemand voor het eerst ontmoet, is een van de eerste dingen wat me aan diegene opvalt zijn of haar vaten. Kronkelige aders over een hand, dikke blauwe kabels net over de pols, en subtiele blauwe strepen over de onderarm. Onmiddellijk maakt mijn brein dan een inschatting: ‘Daar zou een mooi infuus in passen’, denk ik dan.

En ik ben niet de enige. Mijn vriend, die momenteel werkt als arts op de intensive care, zie ik ook regelmatig naar mijn handrug kijken. Beroepsdeformatie, zeggen ze dan.

In deze tijden van corona komt daar nog een ander trekje bij. Vandaag zat ik in de trein op weg naar het ziekenhuis, want ik had nachtdienst. Na mij stapte nog een man in de trein. Hij nam netjes op anderhalve meter afstand van mij plaats. Beide verzonken we vrijwel direct in onze telefoon.

Plots hoor ik hem hoesten. Een schrapend geluid, gevolgd door het ophalen van zijn neus. Iets waar ik normaal niet van op of om kijk, maar wat me nu alarmeert. Ik denk er aan om op te staan, en ergens anders te gaan zitten. Voor de zekerheid, ik wil namelijk koste wat het kost geen besmetting.

Als arts wil ik zo lang mogelijk kunnen blijven werken, me voor patiënten kunnen blijven inzetten. Maar het voelt zo gemeen, en onbeschoft om zomaar weg te lopen.

Even heb ik een interne strijd. ,,Weet u ook waar het toilet is?’’, hoor ik mezelf zeggen. ,,Ja, in de andere coupé’’, zegt hij terug met een nasale, snotterige stem. Ik sta op, en loop met rode wangen naar de andere coupé. Maar de wc, die sla ik over.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Coronavirus
Column