Arts op de spoedeisende hulp: Alsof er niets aan de hand is

Heleen Lameijer.

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper Dr. Heleen Lameijer zal, wanneer haar werk het toelaat, in deze column schrijven over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona. Vandaag over een zonnige dag met een onbestemd gevoel.

Ik zit in mijn eentje in mijn voortuin. De lentezon brand op mijn gezicht. Ik neem een slok van mijn kop koffie en sluit mijn ogen.

De vogels fluiten. Mijn kat Teddy rekt zich uit in de zon. Mijn heg heeft nieuwe, groene blaadjes, en mijn lievelingsboom op de hoek van de straat heeft zijn prachtig roze bloesem in de knop. Een perfecte lentedag.

Even vergeet ik de crisis waar we in leven. De spanning in de ziekenhuizen. De angsten van de Nederlanders. En de bedreiging van de zorg.

Plots trilt mijn telefoon. Er is nieuwe informatie beschikbaar over het coronavirus. De pop-up die ik heb ingesteld om up-to-date te blijven vertelt me dat er nieuwe wetenschappelijke onderzoeken zijn gepubliceerd. Mijn collega appt me over het rooster. Vanaf volgende week draaien we mogelijk dubbele diensten als de patiëntenstromen daar om vragen.

Ik fiets naar de trein om naar het ziekenhuis te gaan. Er is geen kip op het station en de trein is nagenoeg leeg. De Etos, die gisteren nog open was, is inmiddels ook gesloten. Ik zie twee mensen joggen, anderhalve meter van elkaar af. De trein rijdt harder dan normaal, of misschien verbeeld ik me dat maar. Binnen no time sta ik op het station van Leeuwarden.

Ik fiets naar het ziekenhuis. In mijn buik voel ik een onbestemd gevoel. De afgelopen dagen neemt de toestroom van potentieel besmette coronapatiënten toe en het is wachten tot de patiëntenaantallen echt gaan groeien. De onzekerheid of dat vandaag zal zijn, morgen of over een week, maakt me gespannen.

Ik trek de rits van mijn dikke winterjas open. Ik haal mijn haar los en laat de zachte wind er doorheen waaien terwijl ik steeds harder fiets. Ik ruik de bloesem, voel de zon, en geniet van de natuur die gewoon op blijft bloeien alsof er niets aan de hand is.

Dr. Heleen Lameijer is meer dan een spoedeisende hulp arts. Op haar Instagram-account makesciencework laat ze een vaak jong publiek op laagdrempelige wijze delen in haar medische kennis.