FOTO

Arbeidsmigrant verdient beter

FOTO ANP

De coranacrisis legt pijnlijk bloot hoe afhankelijk de Nederlandse economie is geworden van Oost-Europese arbeidsmigranten.

De berichtgeving over het tijdelijk sluiten van slachthuizen in Apeldoorn, Groenlo en Helmond vanwege het relatief zeer hoge aantal corona-besmettingen, leert ons dat ongeveer 80 procent van de 12.000 werknemers in de vleesverwerkende industrie arbeidsmigrant is. De meest gebezigde voertaal in de grote slachterijen is niet Nederlands, maar Engels, Pools of Roemeens.

In totaal telt Nederland ongeveer 400.000 arbeidsmigranten. Naast de vleessector zijn ze vooral ook actief in de kassen, de bouw en de distributiecentra. Zonder deze werknemers zou de internationaal zo bejubelde glastuinbouw wel kunnen inpakken, zou Nederland distributieland als een kaartenhuis inzakken en zouden vleesveehouders met de handen in hun haar zitten met afgemest vee waar geen plek voor is.

Wie denkt dat Nederland de rode loper uitlegt voor deze zo belangrijke arbeidskrachten heeft het mis. Te vaak duiken verhalen op over moderne slavernij. Over slechte en dure huisvesting, over het niet uitbetalen van overuren, over het werken zonder zorgverzekering, over het tekenen van arbeidscontracten die ze niet kunnen lezen en over het ontslag op staande voet vanwege een kritische opmerking. Voor jou tien anderen. Dat verklaart waarom de Roemenen de snelst groeiende groep zijn onder de arbeidsmigranten. Zij hebben minder weet van hun rechten dan de Polen die al veel langer actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ook de rol van uitzendbureaus staat ter discussie. Ze hebben de arbeidsmigranten in de tang doordat ze ook hun huisvesting regelen. Als ze hun baan verliezen, hebben ze ook geen onderdak, dus nemen ze een niet correctie naleving van het arbeidscontract voor lief. Het is dan ook terecht dat ChristenUnie en SP een ontkoppeling eisen van huisvesting en arbeidscontract eisen.

De problematiek speelt uiteraard niet alleen in Nederland, maar ook in andere rijke West-Europese landen. In Duitsland wil de regering dat er vanaf volgend jaar in de vleessector alleen nog met medewerkers in vast dienst gewerkt wordt. Dat is wellicht een te ingrijpend besluit, maar dat neemt niet weg dat de huidige behandeling van de arbeidsmigranten schreeuwt om meer inspecties en een beter toezicht. Het liefst op Europese schaal om concurrentievervalsing te voorkomen. Werknemers die zo’n essentiele rol vervullen in de Nederlandse economie verdienen gewoon beter.

In Nederland en West-Europa is Fairtrade al jaren een begrip. Door de producten met dit logo te kopen, helpen we boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om een betere plek te verwerven in de handelsketen. Is dit logo straks ook nodig om een eerlijke productie zonder uitbuiting in het rijke Europa te waarborgen? Dat zou echt beschamend zijn.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct