Ambitieniveau, wat een vreemd woord is dat. Je hebt ambitie, of je hebt het niet, maar dit suggereert een hoogteverschil. Alsof Christoffel Columbus een hoger ambitieniveau had dan, laten we zeggen, Ronald Koeman.

Ambitieniveau staat vaak in de Leeuwarder visienota op cultuur voor de komende jaren. Leeuwarden kan daarin kiezen uit drie van die niveaus: Klein, Midden en Groot, ofwel Goedkoop, Duurder, en Duurst.

Elke hamburgerverkoper weet dat de meeste mensen dan de middelste nemen, maar de hoop bestaat dat de raad kiest voor Groot. Ook de instellingen en organisaties hopen daarop, die woensdag de raadsleden bijpraatten die deze maand de keuze moeten maken. Het was in de Harmonie, de organisaties zaten op het toneel, de raadsleden aan tafeltjes in de zaal.

Afgezien van die setting was het eng om te zien, omdat het zo aan de jaren negentig en nul deed denken. Hoeveel bijeenkomsten zijn er in Leeuwarden al geweest waar culturele organisaties, in het nauw gedreven, bij de raad kwamen onderstrepen dat ze belangrijk zijn en goede dingen doen? De bibliotheek, Parnas, Theater Romein, Zalen Schaaf, het was bijna smeken.

Wie erop hoopte dat er na 2018 in deze voormalige Culturele Hoofdstad van Europa op dit terrein meer lef en doortastendheid zou zijn, komt bedrogen uit. Het is hetzelfde gehannes, waar de cultuur ouderwets in de verdedigingsstand staat en zichzelf moet verkopen aan weifelende raadsleden. Die cultuur o zo belangrijk vinden, want wie vindt cultuur immers niet belangrijk, maar die na zoveel jaar nog niet eens weten wat ze met Zalen Schaaf aanmoeten.

Ambitieniveau, ja hoor.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct