Wie heeft er geen domme dingen gedaan toen hij of zij jong was? Ik wel in elk geval.

Details ga ik niet vertellen, want dan wordt de schaamte mij weer te machtig. Terwijl ik het deed wist ik al dat het verkeerd was. Toen uitkwam dat ík het had gedaan en ik het allemaal op moest biechten, voelde ik een mengeling van spijt en wroeging zwaar en diep in mijn buik. Nu nog, terwijl ik dit schrijf.

Ik was toen een jaar of elf, veel jonger dan die mannen uit Joure met hun carbidkanon. Het neemt niet weg dat zij waarschijnlijk net zo’n soort gevoel in hun buik hebben. Hadden we maar niet dit of dat, konden we het maar terugdraaien...

Ook zij zijn te biecht geweest. Bij de politie, met zijn twaalven, wat het misschien makkelijker maakt, maar toch. Ze maken duidelijk dat ze staan voor wat ze hebben gedaan. Het overkomt ze vast niet nog een keer.

'Hadden we maar niet dit of dat'

Eind goed al goed dacht ik toen ik dat las. Maar toen kwam die crowdfundingactie. Niet die voor dat hotel waar de ruiten zijn gebarsten, maar voor die mannen. Allemaal jong geweest - carbid akkefietje heet de actie, er is al bijna 21.000 euro.

Daar heb ik twijfels bij. Die worden sterker bij het lezen van de commentaren van de mensen die geld doneren, van wie sommigen (anoniem natuurlijk) blijkbaar een hekel hebben aan dat hotel en anderen de knal van een carbidkanon in de bebouwde kom vergoelijken.

Als ik die twaalf mannen was, zou ik zeggen: goed bedoeld, maar nee, dank je. Dit is onze eer te na. Wíj hebben dit gedaan, wij regelen het verder zelf. Wij staan ervoor. Geef dat geld maar aan een goed doel. Dat is ook in Joure wel te vinden.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct