Achter de kolommen: het communicatieleger

Journalisten zijn bij het schrijven van hun stukken regelmatig afhankelijk van voorlichters, woordvoerders en communicatiemensen.

Bij ongelukken, rampen of persconferenties is dat nuttig, zij hebben de contacten en de informatie die verslaggevers nodig hebben om goed hun werk te doen. De klassieke taak van de voorlichter is om beschikbaar te zijn voor journalisten om feiten te checken en verzoeken om wederhoor door te geleiden naar de betrokken bestuurder of topman. De lezer verwacht immers twee kanten van het verhaal van ons.

Door het internet is er wel wat veranderd, ook voor de journalistiek. Vroeger hadden papieren kranten het monopolie op publicatie. Bedrijven, wethouders en ziekenhuizen hadden de krant nodig om hun boodschap of standpunt te verspreiden. Tegenwoordig zit iedereen op Instagram, geeft een eigen magazine uit of laat een hippe website ontwerpen. Zo is er rechtstreeks contact met de burger mogelijk, buiten de journalistiek om.

Het geeft de instanties de illusie van message control, oftewel de gedachte dat het nieuws gestuurd kan worden. Het liefst positief natuurlijk. Maar burgers hebben ook recht om te weten wat er speelt wanneer de dingen niet goed lopen. Dat is nog steeds de taak van de journalistiek. Daar wringt het steeds vaker met de voorlichters, woordvoerders en het leger communicatiemensen. Op de ene plek te veel, op de andere te weinig.

Al tijden klagen we bijvoorbeeld regelmatig bij de politie omdat er te weinig mensen beschikbaar zijn om de burger - via ons - te vertellen wat er gebeurt in de provincie. Deze week lag een verslaggever overhoop met een voorlichter van de gemeente Leeuwarden over mistige informatie rond de aanvraag voor een vergunning van een coffeeshop. Dat is de ironie van het verhaal: bestuurders klagen soms dat we niet het volledige verhaal vertellen, terwijl ze tegelijkertijd niet thuisgeven wanneer we feiten willen checken of vragen om wederhoor. Dat moet beter.

Transparantie geldt ook voor ons. In antwoord op een mail van een kritische lezer: deze rubriek is bedoeld om keuzes toe te lichten en waar nodig verantwoording af te leggen aan onze lezers. Elders in de krant vindt u bijvoorbeeld een interview met auteur Geert Mak die zich niet kon vinden in ons stuk over Open Monumentendag, waarvoor hij zijn huis had opengesteld. In een mailwisseling heb ik de schrijver laten weten dat we daar begrip voor hebben maar dat we nog steeds achter dat artikel staan. Daarover verschillen we dus over van mening en dat mag allebei gezegd worden.

Sander Warmerdam

hoofdredactie@lc.nl

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement