Franse driekleur

14 juillet

Franse driekleur Foto EPA/Ian Langsdon

Pas toen mensen naar me keken met een blik van ‘Deugt hij wel’ realiseerde ik me dat ik op de fiets luidop de Marseillaise zat te zingen, het Franse volkslied.

Dat is inderdaad raar, ik geef het meteen toe.

Maar het was wel 14 juli, de Franse nationale feestdag. Net had ik gelezen dat die dit jaar soberder gevierd zou worden dan anders. Geen militaire parade in Parijs langs de Champs Elysées dit jaar maar een kleinere ceremonie op de Place de la Concorde.

Zouden er ook Fransen in Friesland zijn die er een feestje van maken en met zijn allen het volkslied aanheffen? Le jour de gloire est arrivé ?

Claude Perreau, président van de Alliance Française afdeling Frise, uit Lemmer, drukte die hoop de kop in. De Alliance Française heeft hier zo’n 45 leden, er zijn cursussen Frans voor liefhebbers, nu en dan een lezing of een concert en sinds een tijd zorgen ze voor vertoningen van Franse films, Frans ondertiteld, op scholen. Van tevoren krijgen de leraren een lijst met de moeilijke woorden daaruit. C’est tout , geen 14 julifeestjes. ,,We gingen altijd naar Den Haag, waar altijd een feest is op de Franse ambassade’’, zegt Perreau. ,,Lekker eten, en daar werd ook de Marseillaise gezongen.’’ Dit jaar gaat dat niet door.

De viering in Parijs, online te volgen, was sober en toch nog best pompeus. Fransen kunnen dat. Er was een ingedikte militaire parade, straaljagers vlogen over met roodblauwwit gekleurde rook. Als nieuwigheid liep verzorgend personeel mee. Ze marcheerden onwennig en kregen minutenlang applaus, aangevoerd door Macron. Een militair viel flauw, plat op zijn gezicht. En tot slot zong een mannenkoor de Marseillaise ..

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct