Tevredenheid overheerst in Noordwolde: eindelijk weer korfballen in coronatijd

FOTO LOURENS LOOIJENGA

De twee oefenwedstrijden tussen teams van AKC/Blauw Wit Amsterdam en Quick’21/V&V zijn in Noordwolde probleemloos verlopen. Zelfs het weer was de organisatie goed gezind. Waar het in Eesveen en Wolvega stevig regende met onweer, bleef het in Noordwolde bij een paar spetters en een hoop dreigend gerommel.

Het was door de coronaregels een uniek evenement. Nadar spelers van SCO uit zorgen over de komst van spelers uit hotspot Amsterdam niet meer wilden spelen, trok SCO de teams voor de oefenwedstrijden terug. Dat las trainer Nico Kraan uit Wolvega, die voor het tweede jaar aan het roer staat van de gefuseerde eersteklasser uit Oudega/Garijp. Hij en zijn spelers zagen geen gezondheidsprobleem, gelet ook op het speciale draaiboek dat Leonidas als organisator in overleg met de autoriteiten had opgesteld.

Zo was er door er CS Steigermontage uit Vinkega een speciale buitenbar van vijftien meter lengte gebouwd, die zorgde voor voldoende afstand tussen barpersoneel en klanten, de kantine kon dicht blijven, maar ook werden spelers en de kleine 100 bezoekers gescheiden, met ieder hun eigen toiletten. De scheidsrechters hadden hun eigen kleedkamer met douche. In combinatie met looproutes en het desinfecteren van handen was het maximale wel zo ongeveer gedaan.

loading

Leerzaam weekeinde

Dat er letterlijk een flink klassenverschil was tussen de topploeg uit De Korfbal League en de Friese eersteklasser was vooraf wel te verwachten: uitslag 28-9. Maar de Amsterdammers waren als afsluiting van de eerste warme trainingsweek op zoek naar een tegenstander waartegen voor het eerst sinds maart weer wat met twee teams ritme kon worden opgedaan. Dan was Quick’21/V&V een prima tegenstander. Trainer Gerald Aukes was allang blij dat zijn team eindelijk weer eens met de sport bezig kon zijn en dan ook nog in een andere omgeving. Bovendien was hij zeer te spreken over het felle verzet van de Friese ploeg, die er alles aan deed om het de Amsterdammers lastig te maken.

Nico Kraan was al even content met de geboden kans, die op dinsdag uit de lucht kwam vallen. ,,Het was leuk en leerzaam voor de groep. Het was jammer dat we te weinig tegenstand konden bieden. Daarvoor misten we teveel spelers. Verder vonden mijn spelers het zeer leerzaam en leuk om ooit een keer tegen een KL-ploeg te mogen spelen.’’ Die uitdaging werd met veel energie aangegaan.

Over de organisatie waren de beide trainers ook zeer te spreken. Volgens Aukes was het maximale gedaan om veilig te kunnen korfballen, de voorgeschotelde maaltijd na afloop viel ook prima in de smaak. Nico Kraan: ,,Zoals altijd was de organisatie weer perfect voor elkaar. Er had wel wat meer publiek aanwezig kunnen zijn. De reden daarvan is natuurlijk het late afzeggen van SCO.’’

loading

Wellicht nieuwe poging

Voor de Amsterdammers bleef het bezoek aan Noordwolde beperkt tot het spelen van deze wedstrijden. Het aanvankelijke trainingsweekeinde in Noordwolde met overnachtingen in Doldersum werd afgeblazen, maar de deur staat na de geslaagde zaterdag nog nadrukkelijker open om volgend jaar een nieuwe poging te wagen.

Voor Leonidas was het ook een leerzame dag. Op 29 augustus zal dezelfde aanpak worden toegepast op het jeugdtoernooi waarvoor zich uiteindelijk 65 deelnemende teams van 14 verenigingen hebben aangemeld, waaronder op de valreep ook nog het Duitse Adler Rauxel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Nieuws Stellingwerf