Steeds meer jongeren kiezen voor aangespannen mensport

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Steeds meer jongeren kiezen voor de aangespannen mensport. En dat merken ze ook bij Paard Mens Onderwijs (PMO) in De Bult bij Steenwijk, dat mentrainingen geeft.

Ondanks de coronaperikelen zijn er meer dan 25 mensen opgeleid voor het Menbewijs Enkelspan en Menbewijs Dubbelspan. En de leeftijd van de deelnemers lag dit jaar opnieuw een stuk lager dan in het verleden. Er deden nu zelfs 3 tieners mee.

,,De interesse in de aangespannen sport is er op steeds jongere leeftijd. Deelnemers geven allemaal aan dat ze vooral willen ervaren hoe het is om het zélf te doen’’, legt Doede van der Meer uit. Hij is mede-eigenaar van en trainer bij PMO. Van der Meer: ,,Ze vinden het oprecht waardevol om ook ervaring in het mennen te hebben. Wat ze daarnaast motiveert is dat de investering voor het halen van het Menbewijs niet heel hoog is.”

Deelnemers komen allemaal via verschillende wegen bij een mentraining terecht. Van der Meer vervolgt: ,,Soms hebben we jonge deelnemers die meedoen omdat ze bij wedstrijden vaak menners hebben gezien en enthousiast zijn geworden. Anderen komen hier om de training samen met één van hun ouders te doen.”

Moeder en dochter samen op menles

,,Binnen ons gezin delen we de liefde en de passie voor paarden en de paardensport’’, zegt Karin Duiven uit Nijensleek. ,,Mijn dochter Marlies en ik zijn ruiters maar het mennen leek ons altijd al een uitdaging. Toen Marlies jarig was bedachten we dat een mencursus het ultieme cadeau zou zijn. Een korte zoektocht op internet bracht me bij de website van PMO. Dat zag er veelbelovend uit. Na een telefoontje voor wat extra informatie of Marlies met haar 13 jaar wel al mocht deelnemen kreeg ik te horen dat dat geen probleem was. Eerst had ik mezelf niet opgegeven maar hoe langer ik er over nadacht en het met mijn dochter besprak hoe meer ik dacht dat ik het ook wel zou willen. Er was nog een plekje vrij en zo zaten we op een zaterdag in augustus voor de eerste keer samen op de bok.’’

Het mennen beviel maar was voor de twee, vooral in het begin, wel spannend. ,,Voor mezelf maar als moeder nog meer voor mijn dochter. Kon ze het wel, ging het wel goed en had ze er wel lol aan. Ik was dan even geen medecursist maar gewoon haar moeder. Samen op de bok was dus voor beide niet echt ontspannen. Dit werd gelijk opgemerkt en het ging beter toen we even uit elkaar waren. Toen zag ik van een afstand dat ze het prima deed.’’

Nabespreking

Op de terugweg in de auto werd de les nabesproken. Het bleek dat moeder en dochter de lessen beide erg leuk vonden enthousiast en gedreven waren meer te leren. ,,In les 7 kwamen we weer samen op de bok. Als moeder was en ben ik trots op mijn dochter die het in de praktijk beter doet dan ik. Uitgangshouding, gebruikshouding en dressuurhouding lijken op papier voor mij gemakkelijk maar zijn in de praktijk een hand vol teugels. Voor haar was de theorie lastig en verkeersinzicht is moeilijker als je 13 bent. Het kijken en inschatten gaat makkelijker als je 46 bent en al lange tijd in de auto rijdt. We konden elkaar daar in ondersteunen en helpen. Dat was fijn.’’

Inmiddels hebben de twee het examen gehaald en hoeven ze niet meer op zaterdag naar PMO. Karin Duiven: ,,We gaan het missen. De paarden, het mennen en de gedrevenheid waarmee de kennis van het mennen met ons is gedeeld. Op de terugweg in de auto met het bewijs op schoot zei mijn dochter: ‘Mam, zullen we voor het tweespan gaan? We hebben er een nieuwe hobby bij’.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Nieuws Stellingwerf