Boeiende lezing in Wolvega over archeologische opgravingen bij Kuinre

FOTO LENUS VAN DER BROEK

De Vereniging Historie Weststellingwerf en omstreken organiseerde in Zalencentrum De Rank in Wolvega een lezing over de archeologische opgravingen bij Kuinre. Daarvoor was drs. Yftinus van Popta uitgenodigd.

Yftinus van Popta is maritiem archeoloog en als promovendus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eind deze maand hoopt hij zijn doctorstitel te halen. Zijn promotieonderzoek richt zich op het laatmiddeleeuwse maritieme cultuurlandschap van de Noordoostpolder.

De lezing richtte zich op de ontwikkeling van Kuinre en omgeving gedurende de late middeleeuwen en nieuwe tijd, waarbij werd ingegaan op onder andere het landschap, de bewoningsgeschiedenis en de gevolgen van de opkomst van de Zuiderzee. Daartoe werden verschillende maritiem archeologische casestudies behandeld, waaronder de Kuinder burchten en verschillende scheepswrakken.

Maar ook deed Van Popta met studenten onderzoek en opgravingen naar het verdronken dorp Veenhuizen in het Kuinderbos. Aan de hand van beelden gaf Van Popta een boeiende lezing en kregen de aanwezigen een duidelijk beeld van deze geschiedenis in dit gebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Nieuws Stellingwerf