Boorlocatie Sonnega volop in de schijnwerpers

Foto: Lenus van der Broek

Vanaf half februari, 24 uur per dag en 7 dagen per week, boort Vermilion naar nieuwe gasvelden op de boorlocatie aan de Meenthe in Sonnega. Bij avond en nacht geeft dat een bijzonder lichtbeeld in de weilanden in Sonnega.

Dit duurt 5 tot 6 weken. Vermilion: ,,we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk overlast is, maar dit is wel de fase waar u als omwonende het meest van kunt merken. In samenwerking met de betrokken natuurorganisaties en een onafhankelijke ecoloog bewaken we gedurende het hele proces onze activiteiten.”

Na de boring

Zodra boorwerkzaamheden zijn afgerond, wordt de boortoren afgebouwd en wordt het gas getest. Dat is waarschijnlijk eind maart of begin april. Het testen van het gas wordt in de bestaande leidingen gedaan. Hiermee wordt voorkomen dat er afgefakkeld hoeft te worden en dit voorkomt overlast.

Daarna worden de spullen weer opgehaald en ziet de locatie er weer hetzelfde uit als nu. Dan start de gasproductie. Tijdens de gasproductie is er verder geen overlast, het gas gaat daarna via ondergrondse leidingen naar Nederlandse huishoudens en bedrijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stellingwerf