Meer diefstal via zelfscankassa's

Een zelfscankassa in een filiaal van de Albert Heijn. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Zelf je boodschappen scannen is voor klanten een ideale uitvinding. Maar er wordt ook met enige regelmaat misbruik van gemaakt. Soms per ongeluk, maar ondernemers plukken er af en toe gehaaide dieven tussenuit.

Je pak shoarma afrekenen alsof het een banaan is; het klinkt bijzonder, maar het gebeurde kort geleden bij een Friese supermarkt. Een klant had een sticker van bananen - gewogen op de groenteafdeling - over een doosje shoarma geplakt. Stoïcijns scande de klant het product, maar van een afstandje keek een caissière al geïnteresseerd toe. Op haar scherm - supermarktmedewerkers kunnen via een systeem meekijken met wat een klant scant - verscheen namelijk geen shoarma, maar een stuk fruit. Betrapt. De klant kwam er uiteindelijk vanaf met een waarschuwing.

Supermarkteigenaren hebben er soms een dagtaak aan: het opsporen en aanspreken van winkeldieven. Sinds de invoer van de zelfscan (kassapleinen en handscanners) is er een nieuwe dimensie ontstaan. Want wie iets wil stelen, hoeft niet meer geniepig - en liefst buiten het zicht van de spiedende camera’s - een pakje boterhamworst in de binnenzak te proppen. Nee, je kunt het gewoon ‘vergeten’ te scannen.

Lees verder bij de Leeuwarder Courant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Huis aan Huis