Op deze manier moet het winkelgebied van Wolvega weer uitstraling krijgen: 'Het wordt nu niet meer als sfeervol en gezellig ervaren'

Auto's moeten zo veel mogelijk worden geweerd uit het centrum. Foto Rens Hooyenga

Een kleiner en sfeervoller winkelgebied waar mensen naartoe willen om een dagje te winkelen. Het centrum van Wolvega moet de komende jaren een metamorfose ondergaan.

Het oogt nu nog rommelig. Verspreid over het centrum van Wolvega staan verschillende soorten bankjes, lantaarnpalen en liggen ook verschillende tegels. En de goten en bolle vorm van het wegdek maken het centrum ook niet bepaald aantrekkelijk voor ouderen. ,,Het wordt niet meer als sfeervol en gezellig ervaren”, vat wethouder Roelof Theun Hoen samen.

Hoen presenteert vanavond zijn plannen om het centrum toekomstbestendig te maken. Dat is volgens hem hard nodig. Vooral die ‘kakafonie aan stijlen en tijdperken’, zoals adviesbureau BRO het noemde, helpt niet bepaald mee om bezoekers naar Wolvega te trekken.

Plannen

Maar de plannen omvatten veel meer, benadrukt Hoen, dan alleen een herinrichting van de Hoofdstraat Oost en de Van Harenstraat. Een van de belangrijkste onderdelen is dat het gebied tussen Modehuis Boersma en de Takko wordt aangemerkt als ‘recreatief kernwinkelgebied’. Recreatief winkelen en horecabezoek moeten daar centraal staan. ,,Iemand die even lekker wil winkelen en een terrasje pakken, denkt nu aan plaatsen als Heerenveen en Steenwijk. Maar niet zo snel aan Wolvega.”

Het centrum moet dus compacter worden, en – mede om leegstand te voorkomen – wordt daarbuiten juist meer toegestaan. De gemeente hoopt op een ‘publieksgerichte invulling’: zorg, dienstverlening en sport bijvoorbeeld, maar eventueel zijn ook woningen mogelijk. Beide gebieden aan weerszijden van het centrum, waar in totaal vijf supermarkten zitten, moeten specifiek worden gericht op de dagelijkse boodschappen.

Verkeersluw

De winkelstraat wordt verkeersluw, met eenrichtingsverkeer en zo veel mogelijk ruimte voor winkelpubliek en terrassen. Voor de sfeervollere uitstraling rekent Hoen op enthousiasme van ondernemers en pandeigenaren. Om hen te stimuleren denkt hij aan bijvoorbeeld een subsidieregeling om gevels te herbouwen in oorspronkelijke stijl. ,,Heel veel mooie panden zijn in het verleden gesloopt. We willen eigenlijk de uitstraling wat terugbrengen van hoe het vroeger was.” Voor nieuwbouw komen hiervoor specifieke eisen.

Met verhuissubsidies hoopt Hoen ondernemers naar het centrum te trekken. Voor onder meer de west- en zuidzijde van het Van der Sandeplein komt een ‘uitsterfconstructie’: er kunnen geen nieuwe ondernemingen komen die wat de gemeente betreft in het centrum horen.

Hoen hoopt dat de plannen ook nieuwe ondernemers trekken, zowel in de horeca als in andere branches. ,,Zo is er op dit moment geen enkele winkel als een Blokker of een speelgoedwinkel. Die branches zou ik er graag bij hebben.”

Niet dat het nu in Wolvega zo slecht gaat. De leegstand is beperkt en de coronasituatie heeft tot nu toe geen enkele ondernemer doen omvallen. ,,Het voordeel is dat hier heel veel zelfstandige ondernemers zitten”, zegt Marc Majolée, die de gemeente hielp bij het uitwerken van de plannen. ,,Ketens als D-reizen zitten vaak óf niet in Wolvega, óf het zijn franchisers (zelfstandige filiaalhouders, red). Dat is op dit moment een voordeel.” Wel voegt hij toe dat dat zomaar kan veranderen. ,,Sommigen zitten nu wel echt op het randje.”

2,5 miljoen euro

Verder worden parkeerterreinen beter bereikbaar en worden minder losse marktkramen toegestaan in het centrum: die worden meer geconcentreerd bij de weekmarkt op het Acht-Pilarenplein.

Hoen hoopt dat de gemeenteraad nog voor de zomer instemt met de plannen. Voor de herinrichting wil hij dan alvast zo’n 2,5 miljoen euro uittrekken, naar andere maatregelen die geld kosten wordt dan later gekeken. De planning laat hij mede afhangen van de ontwikkeling van de coronasituatie. ,,Maar uiteindelijk willen we tot een centrum komen dat toekomstbestendig is voor de komende tien tot twintig jaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Winkels