Weststellingwerf gaat van diftar naar diftar+

Foto ter illustratie. FOTO FOTOBUREAU HOGE NOORDEN

De inwoners van Weststellingwerf gaan vanaf 1 januari eerst alleen nog betalen per opgehaalde grijze afvalcontainer. Maar dat is tijdelijk.

Vanaf 1 januari 2025 wordt een heffing gerekend voor iedere kilo in de conatiner. Alleen de invoering van dit systeem (diftar+) kost tijd.

Het college stelde maandag in de raad alleen voor om te kiezen voor een heffing per opgehaalde container (diftar). Dat heeft o.a. te maken met versnelde afschrijving van vuilniswagens.

Maar de fracties van CDA, SDW, GroenLinks, D66 en VVD bundelenden de krachten. Dat was na de commissievergadering ook geen verassing meer. ,,Met wat competent politiek handwerk had er twee jaar geleden al een ander voorstel gelegen dat een ruime meerderheid in de raad zou hebben gehaald’’, zo kritiseerde Gaby Thijssen van GroenLinks wethouder Mariska Rikkers, die zij een gemiste kans voor open doel verweet. ,,Nu hebben we dat als raad zelf gedaan.’’

De raad vindt het onacceptabel dat Westellingwerf in de provincie het meeste restafval per huishouden aanbiedt. De fracties vinden ook dat het principe dat de vervuiler betaalt voorop moet staan. Door de betaling per kilo afval zal het aanbod van restafval afnemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf