Verkiezingsnacht op Linde College interactief

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Het Linde College in Wolvega organiseerde dinsdagavond/-nacht rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen een verkiezingsnacht. Daaraan deden ruim dertig VWO-scholieren mee van de klassen vijf en zes, die geschiedenis volgen.

De school ziet het als een mooie aanleiding om wat te doen aan burgerschap. Vanaf 19.00 uur kwamen de scholieren op dinsdagavond bijeen en begonnen met een hapje eten. Daarna werden ze verwelkomd door twee grote poppen van de kandidaten Joe Biden en Donald Trump. Vervolgens werden ze toegesproken door burgemeester André van de Nadort die een korte inleiding hield en vervolgens een half uur interactief was met de leerlingen. Dat was het begin van gelijk een lange verkiezingsnacht, die tot in de vroege ochtend ging duren, afhankelijk voor vooral het binnenkomen van de uitslagen. Ondertussen werd er in de school onder andere een debat en quiz georganiseerd. Er stonden ook schermen waarop de Amerikaanse zenders waren te volgen. De scholieren hebben woensdag een vrije dag.

Swing states

Van sommige staten, de safe states, staat bij voorbaat al vast of ze naar de Republikeinen of naar de Democraten gaan. In die staten wordt het dinsdagnacht dan ook niet spannend. Heel anders ligt dat bij de zogenoemde swing states, ofwel battleground states. Daar is het afwachten hoe de inwoners zullen stemmen. Uit angst voor besmetting met corona durven veel Amerikanen dinsdag niet naar de stembureaus. Daarom stemmen dit keer uitzonderlijk veel mensen per post. Het gaat dagen duren voordat alle stemmen zijn geteld. Toch is het meestal de ochtend na de verkiezingsdag wel duidelijk wie er gewonnen heeft. Maar dit keer bestaat de kans dat er nog geen duidelijke winnaar is.

loading loading loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf