Bloot als het kan. De gasten van camping Kuinderloo bij Makkinga maken op deze kille en bewolkte open dag naaktrecreatie een verstandige keuze en houden de kleren aan.

Vogels zingen het hoogste lied, de groene lanen, struiken en bomen op het 7 hectare grote terrein staan er fris en gezond bij. Er wordt getennist, jeu de boules gespeeld en ontspannen. Alleen het zwembad, verwarmd door zonne-energie, blijft leeg op deze zondag.

Naturistenvereniging Lotus heeft aan de Middenburen een waar paradijsje gecreëerd. Al 52 jaar weten naturisten uit het hele land de camping te vinden. Gezamenlijk zorgen zij voor het onderhoud en beheer. ,,Hierdoor kunnen we de kosten laag houden’’, zegt De Boer. De Sneker komt er zelf al jaren en is onder meer belast met de public relations.

‘Waarom moet je je schamen voor je lichaam?

Voor de naturisten is het niet noodzakelijk te allen tijde bloot rond te lopen, legt hij uit. Naar schatting recreëren zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland graag bloot. Dat varieert van saunabezoek tot verblijf op een naaktstrand.

Hoewel het taboe om bloot te recreëren langzaam lijkt te verdwijnen, zien De Boer en Lotus-bestuurslid Hofstee dat de preutsheid bij de jongeren juist weer toeneemt. ,,Jammer, want waarom moet je je schamen voor je lichaam. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. En op een camping als deze vervallen rangen en standen’’, constateert Hofstee.

Ze is zelf al decennia naturist. Thuis dragen de meeste leden gewoon kleding om geen aanstoot aan anderen te geven, maar op de camping zijn ze vrij om te zijn hoe ze willen.

Wachtlijst voor vaste plekken

De camping telt 90 vaste plekken, 15 gastenplaatsen en 3 camperplaatsen 3. Er is een wachtlijst voor de vaste plekken, die het hele jaar door toegankelijk zijn voor de leden. Gasten kunnen tussen 1 mei en 1 oktober terecht. ,,We zitten bijna altijd vol’’, aldus Hofstee.

De leden regelen op de camping alles zelf. Sinds februari wordt regelmatig op zaterdag een ‘klusdag’ gehouden, want het terrein vergt het nodige onderhoud. Voor het bestuur is het prettig dat de leden zelf veel kennis meebrengen. Zo is er een loodgieter, aannemer, elektricien, arbo-deskundige en ICT-specialist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct