Start ontwikkeling Voedselbos in Blesdijke

FOTO LENUS VAN DER BROEK

De Provincie Fryslân heeft besloten om een subsidie toe te kennen in het kader van de subsidieregeling herstel biodiversiteit Fryslân voor het bevorderen van bodemdiversiteit in het voedselbos aan de Lijsterbeslaan in Blesdijke. Dit is een initiatief van de familie Kremers uit Oldetrijne.

Met deze subsidie kan de ontwikkeling van het voedselbos in Blesdijke gestart worden. Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren. Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn: een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang.

Een voedselbos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit. In een voedselbos wordt geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het is ‘’bos-boeren’’ met de natuur mee en op basis van de natuur, dus maximale biodiversiteit en gebruik maken van natuurlijke bestrijding door middel van natuurlijke vijanden die een plek krijgen in het bos.

De basis voor een gezond voedselbos is een gezonde en diverse bodem, dit project zal daar op inzetten en proeven doen met verschillende vormen van bodem verbetering en stimuleren van een divers bodemleven, zodat er een gezond en divers ecosysteem zal ontstaan. Die gezonde ecosysteem is de basis voor gezond voedsel.

U kunt als bedrijf of particulier een pixel van 1,5 x 1,5 meter met diverse kruiden, struiken en of bomen in het voedselbos kopen. Op die manier koopt u een stukje biodiversiteit met de mogelijkheid om ook een stukje opbrengst te krijgen in de vorm diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Indien u een bijdrage wilt leveren aan de biodiversiteit en gezonde voeding wilt hebben, neem dan gerust contact op met René Kremers. Begin volgend jaar hoopt René de website met pixels online te hebben, zodat u eenvoudig via de site uw pixel met uw kruiden, struiken of boom kunt kopen.

Op zondagmiddag is de eerste tamme kastanjeboom geplant door René Kremers en de zoons Mark en Tim als start van het voedselbos De Blesdijker Heide in Blesdijke.

loading loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf