Ruim twintig koeien dood bij stalbrand in Oldeholtwolde

Een koeienstal aan de Kooiweg in Oldeholtwolde is vrijdagochtend in brand gevlogen. Ruim twintig koeien zijn dood. De brandweer wist zo’n twintig andere koeien te redden door ze tijdig naar buiten te brengen.

De stal die afbrandde werd gebruikt voor het verblijf van jongvee. De koeien die omkwamen en de koeien die gered zijn waren geen melkkoeien, maar jongvee. Een veearts behandelde de eventuele verwondingen van het geredde vee. De brandweer wist verdere uitbreiding naar het woonhuis en een schuur, die dichtbij de stal stonden, te voorkomen. Dit was lastig omdat het hard waaide.

Brandweereenheden uit Heerenveen, Joure, Nieuwehorne, Oldeberkoop en Wolvega rukten uit om te brand te bestrijden. De brandweer maakte gebruik van een groot watertransport.

Tweemaal nablussen

Het dak van de stal stortte in tijdens de brand. Met een kraan werden de resten van de stal uit elkaar gehaald om de brand na te blussen. De brandweer gaf rond 11.00 uur het sein brandmeester. Rond vier uur ‘s middags bleek nablussen nogmaals nodig. Een brandweereenheid uit Heerenveen is weer naar de boerderij gegaan om verder na te blussen.

Over de oorzaak is nog niks bekend.

loading