Hoe moet het verder met de reconstructie van het fietspad langs de Lende? Voor de tweede keer ligt het werk stil omdat het vervoer van materiaal voor problemen zorgt.

Als het niet over land kan, dan maar over water, dachten de provincie en aannemer Van der Meer uit Scharnegoutum. Na een bouwstop van 1,5 maand werd het werk aan het fietspad begin april hervat. Maar sinds vorige week ligt het opnieuw stil.

Het fietspad langs de Lende, vaak genoemd als een van de mooiste fietsroutes van Friesland, wordt opgeknapt tussen Wolvega en De Hoeve. Het pad wordt verbreed van 1,2 naar 2 meter, asfalt wordt vervangen door beton en het pad wordt deels verlegd zodat het de (nog uit te graven) oude meander van de Lende weer volgt. Er is 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken.

Drassig

In februari, twee weken nadat het werk was begonnen, werd het al gestaakt. De ondergrond bleek te drassig voor het zware materieel. Er was onder meer een kraan vast komen te zitten.

De aan- en afvoer van materiaal per boot moest uitkomst bieden. Op die manier moest vanaf begin april alsnog onder meer het oude asfalt worden weggevoerd.

Ook die werkwijze blijkt nu niet te voldoen. Volgens de provincie zorgen de boten, in tegenstelling tot de verwachting, voor verstoring van waterplanten waarop libellen zich voortplanten. En dus is alles opnieuw stilgelegd.

Inschattingsfout

De provincie wil niet spreken van een inschattingsfout. Woordvoerder Peter van den Meerschaut zegt dat vooraf het risico van verstoren van waterplanten in beeld was. Verder, zegt hij, brengen projecten altijd onzekerheden met zich mee - en zeker in kwetsbare natuurgebieden. ,,Je kunt vooraf van alles bedenken en je aan allerlei regels proberen te houden, het werk begint pas echt als je de schop in de grond zet.” En in de praktijk kunnen zaken vaak anders uitpakken dan gepland, voegt hij toe.

Inhoudelijk kon Van den Meerschaut niet veel achterhalen over wat er is gebeurd. Gisteren, op de dag dat de provincie de bouwstop bekendmaakte, hadden betrokkenen vakantie.

Kleiner materieel of kleinere boten

,,In de loop van volgende week wordt bekeken op welke manier we verder kunnen gaan”, zegt de woordvoerder. Hij noemt als mogelijkheden het gebruik van kleiner materieel over land of kleinere boten over water.

Vanwege de eerste bouwstop werd de opleveringsdatum al verschoven van eind augustus naar eind december. De provincie houdt daar vooralsnog aan vast.

Het is nog onduidelijk hoeveel extra kosten de bouwstoppen met zich meebrengen en wie die gaat betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct