Oppositie Weststellingwerf boycot werkoverleg over bouw nieuwe wijk Wolvega, vergadering afgelast

De Lindewijk in Wolvega, ingeklemd tussen het spoor en de snelweg, vanuit de lucht. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Bijna de hele oppositie van de gemeenteraad van Weststellingwerf besloot dinsdagavond een digitaal werkoverleg over het bouwen van de wijk Lindewijk fase 2 in Wolvega te boycotten. De collegepartijen hebben daarop de vergadering geschrapt.

Alleen Lijst Marlène Postma uit de oppositie zou deelnemen aan het overleg, alle andere partijen besloten niet mee te doen aan het werkoverleg.

Zij vinden dat het onderwerp in een echte vergadering behandeld moet worden en niet online. Volgens fractievoorzitter Gaby Thijssen van GroenLinks is dat verzoek zonder argumentatie door de drie collegepartijen van tafel geveegd. Daarop heeft René de Klein van SDW laten weten dat de oppositie dinsdagavond niet zou meepraten. De protesterende fracties vinden dat digitaal vergaderen een noodoplossing is voor besluiten die geen uitstel dulden.

Fractievoorzitter VVD is zeer verbaasd

Fractievoorzitter Richard Bos van collegepartij de VVD zegt zeer verbaasd te zijn over het voornemen van oppositiepartijen om de werkvergadering over de Lindewijk te boycotten. „Vanwege de coronacrisis is in het gemeentehuis vergaderen nu niet mogelijk”, stelt hij. Hij benoemt ook dat er al eerder een digitale werkvergadering is geweest. „Dat ging prima. Nu er over de plannen voor de Lindewijk wordt gesproken, verbaast het ons dat oppositiepartijen ineens niet meer digitaal willen vergaderen. Dat is bijzonder.”

De exploitatieopzet van Lindewijk 2 betreft de bouw van ongeveer 250 woningen vanaf 2021 tot en met 2030. Uiterlijk eind 2030 is volgens het college alle woningbouw in het totale plangebied dus gerealiseerd.

Voor wethouder Hanneke Zonderland was in november het afwaarderen van de bouwgrond (9 miljoen euro) geen optie. SDW, GroenLinks en D66 vinden de woningen gelet op bevolkingsprognoses niet meer nodig en vrezen een financieel debacle. Er worden op korte termijn nieuwe prognoses van de provincie bekend over het verloop van de bevolking. Er zijn volgens de drie oppositiepartijen genoeg kavels in de andere dorpen.