Op het industrieterrein in Wolvega verzamelden zich zaterdagavond allemaal ronkende auto’s. Het leverde op Facebook al snel veel discussie op. Het is voor Weststellingwerfs Belang reden om er vragen over te gaan stellen.

Peter Spin, voorzitter van de lokale partij Weststellingwerfs Belang, was er getuige van. ‘Racende auto’s op de rondweg, veel kabaal. Politie kijkt toe. Schijnt aangekondigd te zijn als evenement....het misdragen denk ik niet.’ Uit andere meldingen blijkt dat dit vrijdagavond ook al gaande was. Oud CDA-Statenlid Jan From: 'En daarna verplaatst het zich naar het centrum van Wolvega.’

Op Facebook blijkt inderdaad zaterdag een ‘all car meeting’ aangekondigd bij de brandweerkazerne. Jason Haastra noemt zichzelf op Facebook organisator. Hij reageert niet op vragen.

Een officieel evenement

Sinds 2017 heeft Wolvega met dit soort evenementen te maken gehad: een avondje stappen, maar dan met auto’s. Jarmo Hofman maakt er in 2018 een officieel evenement van en wil graag  af van het imago van straatraces, lachgasballonnen en dronken jongeren. Hij ging in gesprek met Motip Dupli, de gemeente en hulpdiensten. Het evenement kreeg in 2018 onder de naam ‘All Car Meeting Wolvega’ een plek op het terrein van Motip.

In 2019 kreeg het evenement een vervolg met ruim 500 gepimpte auto’s. Die avond verliep volgens Hofman voorspoedig met hier en daar wat onrustzoekers, maar die werden weggestuurd. Wel zou dit jaar een beveiligingsbedrijf ingehuurd worden om taken over te nemen. Het volgende evenement zou uitgerekend afgelopen zaterdag zijn geweest. Vanwege het coronavirus werd het in april al afgelast.

,,Wij zijn op geen enkele manier verbonden met dit evenement in Wolvega bij de brandweerkazerne'', stelt Hofman. Hij zag niemand die de leiding had over het evenement.

In WhatsApp-groepen had hij oproepen voorbij zien komen. De naam van Haastra kent hij. Die zou helpen met de organisatie in 2018, maar kwam nooit opduiken. Hofman betwijfelt zelfs of Haastra wel bestaat.

Omwonende: 'Het werden er steeds meer'

Albert Strijker, die om de hoek woont van het terrein waar de auto's zich verzamelden, was getuige van de bijeenkomst. ,,Eerder op de avond stonden daar zeven auto’s en dat werden er steeds meer. Er waren denk ik op een bepaald moment plusminus 350 auto’s.’ Ook Hofman houdt het zeker op 300 auto’s. ,,Je hebt wat groepjes met auto’s in Wolvega en Noordwolde die onverantwoord aan het rondracen zijn in de gemeente.''

Strijker zag een politiebusje dat de situatie in de gaten hield, maar zag de politie verder niets doen. Hofman weet dat een aanwezige wijkagent instructies kreeg om te handhaven, omdat er niemand de 1,5 meter afstand in acht nam.

Overlast en gevaarlijke situaties

De overlastmeldingen op social media kwamen tot na middernacht. Na afloop bleef veel afval achter. Ook de bermen zijn door slippende auto’s vernield. Hofman spreekt er schande van.

Bij het vertrek werd door auto’s nog eens flink gas gegeven op het industrieterrein. Verder viel volgens Strijker de overlast ook wel weer mee. ,,We hadden er minder last van dan de motor- en autocrossers die er normaal rondhangen. Die scheuren dan over het hele terrein en laten van alles achter. Geen handhaving te bekennen dan.''

Raadslid Desiré Woudstra-Dooper van Weststellingwerfs Belang noemt het gebeuren in Wolvega ‘bloedlink’ en meldt dat het niet de eerste keer was dat ze de ronkende motoren hoorde. Ze gaat het college vragen stellen over de handhaving. ‘Ook al zou het een georganiseerd en aangekondigd evenement zijn, veel inwoners klagen over de overlast en gevaarlijke situaties.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct