Huurders voormalige Olde Vaert willen pand nu kopen

De voormalige Olde Vaert met struikjes. FOTO LOURENS LOOIJENGA

Het is in september alweer een jaar geleden dat Piet Nieuwenhuizen en Caroline Bulten uit Wolvega aankondigden in het voormalige café/snackbar de Olde Vaert in Noordwolde een nieuw horecabedrijf te zullen beginnen. Al snel was het oude interieur verdwenen, er kwam een nieuwe bar, de voorkant kreeg een andere kleur, maar sinds de jaarwisseling is het er opvallend rustig. De deuren zijn nog steeds gesloten.

En dat heeft een aantal redenen. Eerst was er een jonge huurder boven het bedrijf, die aanvankelijk weigerde te vertrekken, zonder dat hij een huurovereenkomst had. Dat had de vorige huurder zo ‘geregeld’. Maar gelet op de plannen voor een bed & breakfast bovenin het pand eisten de nieuwe huurders van de eigenaar het vertrek van de huurder. Tot die tijd zou er niets meer gebeuren.

Op de lange baan

Dat conflict sleepte zich een lange tijd door. Zelfs de gemeente bemoeide zich er mee. En toen dat vertrek van de ‘huurder’ via alternatieve huisvesting eindelijk was geregeld brak de coronacrisis uit. Alle horecabedrijven gingen dicht en opnieuw werd dus ook de heropening op de lange baan geschoven.

Toch zijn de plannen volgens Nieuwenhuizen niet veranderd. Het streven is nog steeds om het bedrijf te heropenen. Er ligt volgens het stel een solide huurcontract. Maar een derde probleem is dat er niet een juiste klik is met de eigenaar van het pand, die bijvoorbeeld nu weer zelf behang heeft opgeplakt buiten de nieuwe huurders om. Totaal niet naar de smaak van de nieuwe huurders, die ook ineens planten voor de deur aantroffen. Dat moet allemaal weer weg, vindt Nieuwenhuizen, die betreffende de moeizame samenwerking van de ene verbazing in de andere valt.

Meerdere gesprekken

Voor Piet en Caroline reden om naar meerdere gesprekken de koers te veranderen. Ze willen het bedrijf niet meer huren. ,,De inzet is nu om het pand te kopen zodat wij eigen baas zijn en het kunnen opknappen hoe wij dat willen.’’ En de eigenaar zou daar nu sinds enkele dagen ook voor open staan.

Verder is Nieuwenhuizen met de gemeente, plaatselijk belang en Staatsbosbeheer in gesprek om het volgende zomerseizoen de kiosk bij de Spokeplas er bij te doen. ,,Er zijn ook plannen om daar wat nieuws neer te zetten. Dus een totaal nieuw gebouw. Als iedereen de mondeling gemaakte afspraken nakomt gaat dit lukken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf