Hûs en Hiem niet blij met zonnepanelen op dak stelpboerderij Zandhuizen

Zonnepanelen. Foto: Pixabay

De adviescommissie Hûs en Hiem is te spreken over het vernieuwde ontwerp voor twee bijgebouwen achter een zorgboerderij in Zandhuizen. Wel hoopt ze op een oplossing voor de ontsierende zonnepanelen op het voorgebouw.

Het ontwerp was al eerder aan de commissie voorgelegd, maar werd toen afgekeurd, vooral doordat de nokrichting van de bijgebouwen in de tekeningen haaks stond op die van het hoofdgebouw. Donderdag presenteerde architect Rein Hofstra een ontwerp waarbij de nokken van de nieuwbouw in lijn zijn met die van de oude stelpboerderij en ook beter aansluiten bij het omliggende landschap. De twee bijgebouwen, met in totaal vijf woonvertrekken en dienst- en ontmoetingsruimten, worden door een glazen gang verbonden met het hoofdgebouw, Huize Weltevrede. De commissie was minder gecharmeerd van de gebogen zij-ingang en hoopt dat die nog wordt aangepast.

Hoewel de grote zonnepanelen op het hoofdgebouw geen onderdeel waren van het voorgelegde ontwerp en daar ook geen welstandsadvies voor nodig is, liet Hofstra weten daar nog eens naar te willen kijken. ,,Het is een afschrikwekkend voorbeeld van hoe het niet zou moeten. Dit is de teloorgang van de stelpboerderijen. Ik wens zo dat we daar nog iets voor kunnen regelen.’’ Ook de commissie oordeelde dat de zonnepanelen ,,op niet geheel fraaie wijze’’ waren aangebracht en hoopte dat er nog een bevredigende oplossing voor te vinden was. 

Ook werden de ontwerpen voor vier ecologische, eigenzinnige recreatiewoningen op de Vlielander camping Stortemelk bekeken. Hoewel een enkel commissielid sprak van ,,een heel onrustig beeld’’ , waren de meeste leden positief over deze zogenoemde ‘boshuizen’.