FrieslandCampina hevelt werk vanuit Wolvega over naar Boedapest

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Zuivelreus FrieslandCampina wil alle operationele financiële activiteiten voor de werkmaatschappijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika concentreren in Boedapest. Zo worden vanaf het eerste kwartaal van 2022 de financiële werkzaamheden in Wolvega en het hoofdkantoor in Amersfoort overgeheveld naar Boedapest.

De 170 personeelsleden die in Nederland bij de financiële dienstverlening werken, zijn dinsdagmiddag net als de vakbonden geïnformeerd. De medezeggenschap is om advies gevraagd. Voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is het Sociaal Plan van FrieslandCampina van toepassing. FrieslandCampina ondersteunt de betrokken medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan binnen of buiten de onderneming. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het in Wolvega gaat.

Dit voorgenomen besluit past in de eerder vandaag aangekondigde plannen om de interne organisatie te versimpelen en daarmee de kosten te verlagen. ‘Vooral als gevolg van de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie zijn de marktomstandigheden in 2020 sterk verslechterd en zijn versnelde structurele verbeteringsinitiatieven noodzakelijk.’ Tot eind 2021 komen hierdoor naar verwachting ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen te vervallen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland.

‘In 2020 zijn we in een ‘perfecte storm’ beland. Tegenslagen die direct of indirect het gevolg zijn van de coronapandemie – zoals de grens tussen Hongkong en China die nog steeds dicht is, het wegvallen van foodservice omzet wereldwijd, de devaluatie van lokale valuta zoals de Nigeriaanse naira ten opzichte van de euro en lagere bulkzuivelprijzen – hebben een significant impact op onze winstgevendheid in 2020 en kunnen niet volledig worden gecompenseerd. Daarnaast staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf