Jarenlang reden motorcrossers uit de Grote Veenpolder hun trainingsrondjes op een stuk grond in Spanga. Nu het niet langer wordt toegestaan, weten ze niet waar in de buurt ze hun hobby nog kunnen beoefenen.

Ben van der Laan (26) was een van de vaste motorcrossers die hun rondjes reden op het stuk grond aan de Gracht in zijn dorp Spanga. Hij kwam er geregeld met wat vrienden op zondagmiddag. ,,Lekker crossen en na afloop met z’n allen een biertje drinken. Dat kon altijd mooi”, aldus Van der Laan.

Sinds kort zit het er niet meer in. De crossers hebben nooit een vergunning gehad en de gemeente Weststellingwerf wil het nu niet meer hebben.

Van der Laan zegt het jammer te vinden. De vele crossliefhebbers in de Grote Veenpolder – hij kent er tientallen – hebben eigenlijk niet veel andere mogelijkheden. Ze moeten dan naar de baan in Makkinga, een half uur rijden, of naar Rutten. Maar daar kunnen ze lang niet altijd terecht.

Het maakt de stap nogal wat groter om gezellig met de vrienden hun hobby te beoefenen. ,,Het was de enige plek hier waar het kon. Ja, in het najaar, als het mais van het land af is: dan kun je wel bij veel boeren terecht. Maar de rest van het jaar kon het alleen hier.”

Dwangsom

De gemeente gaf al in 2015 een eerste waarschuwing aan Loonbedrijf Boezerooy, de eigenaar van de grond. Daarna gebeurde lange tijd niets, tot na een klacht in 2018 werd besloten in te grijpen. Het resulteerde begin deze maand in een dwangsom van 1500 euro per overtreding, waarmee de crossers zich nu gedwongen zien te stoppen.

Erwin Boezerooy van het loonbedrijf, de schoonvader van Van der Laan, zegt het vooral jammer te vinden voor de jeugd. ,,Er is hier al zo weinig te doen. In Munnekeburen zit nog een jeugdhonk, maar dan houdt het ook wel op. En dit is beter dan dat ze de hele dag zitten te klooien met hun telefoontje.”

Van der Laan zegt wel te begrijpen dat omwonenden niet iedere avond het crosslawaai willen horen. ,,Maar dit is zo nu en dan op zondagmiddag, en in de zomer soms een avond. Is dat nou zo erg?” Hij voegt eraan toe dat juist kinderen van een jaar of vijf, zes op zo’n baantje enthousiast kunnen worden gemaakt voor de sport. ,,Zij zetten hier hun eerste stappen.”

'Je moet de jeugd ook wat gunnen'

Lody Blok (50) uit Noordwolde is het daarmee eens. Zijn zoon Tony kwam tot voor kort nogal eens in Spanga, en ook hijzelf reed er weleens een rondje. ,,Het is een vaste ploeg die er een beetje hobbelt en doet, echt hobbymatig. Het is een stuk braak land, er staat geen kantine of niets. En het gebeurt al jaren. Waarom kan dat dan nu niet meer? Je moet de jeugd ook wat gunnen.”

Gemeentewoordvoerder Annemieke de Haan zegt dat crossen op het stuk grond nu eenmaal niet is toegestaan. De gemeente gaf de eigenaar meerdere waarschuwingen, zegt De Haan, maar die reageerde nooit. ,,Nu is ervoor gekozen te handhaven.”

Van der Laan zegt inmiddels te hebben overwogen zijn crossmotor te verkopen, maar dat toch maar niet te doen. Dan maar naar Makkinga of Rutten, en alleen in het najaar in de eigen regio. Al blijft het ook dan hopen, weet hij, dat er geen klachten over komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct