Cao-actie kaaspakhuis FrieslandCampina Wolvega

FOTO PIET BOSMA

Werknemers van het kaaspakhuis van FrieslandCampina Kaas hebben zondagavond in Wolvega actiegevoerd voor een betere cao.

De inzet is een nieuwe sector-cao met een loonsverhoging van 10 procent. De onderhandelingen daarover zijn vastgelopen. Volgens de vakbond FNV gaan werknemers er door het eindbod in koopkracht op achteruit, terwijl de 220 werknemers in Wolvega er al 13 jaar niet op vooruit zijn gegaan. Ook zou het pensioen slechter uitpakken. Bovendien zouden mensen met zwaar werk eerder met pensioen moeten kunnen gaan.

Andere loonschaal en loosverhoging

Het moet volgens FNV-bestuurder Ron de Vos mogelijk worden om 5 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. ,,Ook het aantal jaren dat er over gedaan wordt om het maximale schaalsalaris te verdienen moet wat ons betreft omlaag. Bij meerdere functies doen medewerkers er maar liefst 8 of 9 jaar over om het maximale salaris in hun loonschaal te verdienen. Maar na 4 of 5 jaar werken de mensen al volwaardig.''

Friesland Campina en de andere werkgevers ‘in de kaas’ komen volgens de vakbond niet verder dan 1,5 procent loonsverhoging en 0,5 procent pensioenpremie over 2 jaar. ,,Voor een deel moet dit dan gefinancierd worden uit versobering van de onregelmatigheidstoeslagen. De werknemers in de ploegendienst mogen dan daar ook nog op inleveren van hun directie.''

Dat bovendien de vrijwillige vertrokken financieel directeur van het kaaspakhuis een forse vertrekpremie heeft gehad valt dan ook niet goed. Uit frustratie over het uitblijven van een cao werd daarom in Wolvega twee uur later begonnen. Het is een soort waarschuwing. Als dit geen effect heeft dreigt de bond met hardere acties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf