Een mooier Sinterklaascadeau dan de arrestatie van ‘Bende van Wolvega’ had Wolvega niet kunnen krijgen. Na jaren van bedreigingen en intimidaties is de rust er weergekeerd. ,,Ik hoop dat ze ze nooit meer loslaten.’’

Eén vraag blijft Wolvega maar bezighouden: ,,Waarom is er niet eerder ingegrepen? Waarom moest het allemaal zo lang duren voordat de mensen die zo hinderlijk aanwezig waren, werden gepakt?’’ Jarenlang teisterde de ‘Bende van Wolvega’ het dorp. Met zijn straatraces, zijn intimidaties, zijn gedeal. Elke keer weer wist de groep de grenzen verder op te rekken, meer terrein te winnen.

Door horeca te dwingen langer open te blijven. Zich daarbinnen te misdragen, vechtpartijen uit te lokken. Het centrum en woonwijken te gebruiken als racecircuit. Lak hadden ze aan rijrichtingen, aan maximumsnelheden. Met bonkende boxen jakkerden ze in volle vaart dwars tegen het verkeer in. Wie het waagde er iets van te zeggen, kon bij de eerste de beste volgende klacht de auto door de winkelpui krijgen, zo ‘waarschuwden’ ze. Of een ,,derde oog in de schedel’’ verwachten.

Angst

De Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega (WOW) kreeg tijdens vergaderingen opmerkingen van leden over de groep. ,,En die speelden we dan door aan de politie’’, vertelt duovoorzitter Bert Piest. ,,Want als de politie het niet weet, kan die ook niets doen.’’

Uit angst voor represailles zouden mensen hun mond hebben gehouden, merkte de politie eerder al eens op. Want de groep sloeg meteen terug, zo wisten de dorpelingen. De agent die een auto in beslag nam, kreeg immers thuis een steen door de ruit.

Man of twintig

De ‘Bende van Wolvega’ bestond uit een man of twintig. Drie broers (30, 27 en 25 jaar) vormden de harde kern. Hun vader handelde in het drugsplantje qat. Vier dagen per week reed hij met zijn stationwagen naar Amsterdam voor een nieuwe voorraad, zo meldde hij in 2012 aan het blad ‘De Amsterdammer’. Om de waar vervolgens te distribueren aan liefhebbers in Friesland.

Het plantje werd in Nederland verboden en dat baarde hem zorgen, vertelde de man - inmiddels uitgeweken naar Engeland - destijds aan verslaggever Guido van Diepen. ,,In Nederland zijn wel coffeeshops om te blowen, maar wij Somaliërs mogen geen plek hebben om qat te kauwen. Moet ik soms in hasj gaan handelen?’’

Zijn jongens worden verdacht van handel in cocaïne en heroïne. Bij invallen in vier woningen en drie bedrijven op 1 december vorig jaar vond de politie 10 kilo aan harddrugs, een nepvuurwapen, 15.000 euro aan contanten, vals geld en 36 cilinders lachgas. De illegale waar lag niet in het autobedrijf van een van de hoofdverdachten, maar bij een maat in de kringloopwinkel, luttele deuren verderop.

De harddrugs waren bestemd voor Noorwegen. Een 28-jarige vermeend bendelid uit Marknesse ronselde hiervoor koeriers. Met Duitse huurauto’s togen die noordwaarts. De rit begin oktober ging nog ‘goed’. Maar eind oktober liep een 26-jarige vrouw uit Emmeloord tegen de lamp. Ze zit nog steeds vast in Noorwegen.

De jongste broer runde sinds 2015 een autobedrijf aan de Nijverheidsstraat in Wolvega. Hij was er vooral ‘s nachts te vinden. De recensies op internet hielden niet over. ‘Dit criminele zaakje stinkt. Blijf bij deze autohandelaar uit de buurt. Ze zijn niet te vertrouwen’, schreef iemand op 27 juli 2020.

‘Witwasser en drugshandelaar. Ronduit crimineel en terroriseert het dorp met zijn asociale (rij)gedrag. Pas op hier’, luidde een waarschuwing op 17 november 2020, twee weken voor de inval op 1 december.

Toen werd de 25-jarige in het ouderlijk huis van zijn vriendin in Wolvega van het bed gelicht. Zijn beide broers zijn gearresteerd in hun woningen aan de Dracht en de Gedempte Molenwijk in het centrum van Heerenveen. Verder pakte de politie toen een paar handlangers uit Wolvega (20 en 36 jaar) en de man uit Marknesse (28) op.

Bekijk hier de video van de politie-inval op 1 december 2020.

loading

Om deze groep heen hing een ‘subclubje’ van jonge jongens. Tegenover een rit in een imposante auto stond een klusje. Zo stelden ze hun bankrekening beschikbaar of lieten ze een auto of telefoonabonnement op hun naam zetten. Sommigen kampen hierdoor nu met hoge schulden.

Met de aanhouding van de harde kern is de angel eruit. Aan een paar bewonderaars is hulp aangeboden door de gemeente om werk te vinden of steun te krijgen bij het op orde brengen van de financiën. Zonder hun aanjagers, die maar wat graag zouden zien dat ze hun verklaringen intrekken, zorgen ze niet voor problemen, zo is de afgelopen maanden gebleken.

Waarom zo laat ingrijpen?

Terug bij de vraag die Wolvegasters bezighoudt: waarom zo laat ingrijpen? ‘Pas’ toen er in februari vorig jaar iemand zwaargewond raakte bij een vechtpartij in een horecazaak, vond de burgemeester het genoeg geweest. Hij zag bepaalde namen steeds vaker terug in politierapportages en eiste actie. Ook waren er raadsleden bedreigd.

Er was wel al jaren sprake van overlast, maar soms was het ook tijden rustig. Dan wisten de bendeleden zich onder het vergrootglas liggen en hielden ze zich gedeisd. Bovendien moesten er dossiers worden aangelegd. Daarvoor waren aangiften nodig. Daartoe was, zoals eerder al aangegeven, niet iedereen bereid.

Verder vergde het in de gaten houden van de ‘Wolvegangsters’ grondig onderzoek. Eind november was er genoeg materiaal verzameld.

Maximaal twaalf jaar riskeren de bendeleden voor internationale drugshandel, maximaal zes jaar voor deelname aan een criminele organisatie. Voor veel dorpelingen kan de celstraf voor de ‘Bende van Wolvega’ niet lang genoeg duren. ,,Ik hoop dat ze ze nooit meer los laten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Misdaad
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct