Tegen de trend in opende Renuka Brouwer winkel Ut Streekie in Sint Annaparochie

Renuka Brouwer in haar winkel in Sint Annaparochie.

Menig ondernemer is voorzichtig met investeringen in coronatijd. Maar Renuka Brouwer (37) denkt volgens eigen zeggen niet in risico’s. In juni opende ze streekwinkel Ut Streekie in Sint Annaparochie.

Renuka heeft een boekhoudbedrijf. Dat je meestal pas na drie tot vijf jaar zeker weet of een onderneming echt toekomst heeft, hoef je haar niet te vertellen. Toch vierde ze in juni de opening van Ut Streekie in Sint Annaparochie. Slechts zeven maanden nadat ze Ut Streekie aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden opende. En dat ook nog in coronatijd.

Gunfactor

Op de vraag of ze het niet een riskante keuze vond, is ze kort. ,,Nee.” Ze dreunt vervolgens een paar tegelwijsheden op waar ze heilig in gelooft. ,,Nee heb ik, ja kan ik krijgen. En kan niet, ken ik niet.” Desnoods schakelt ze hulp in, zoals ze ook deed voor het kluswerk in de nieuwe zaak. ,,Ik heb wel geleerd dat álles in je eentje doen toch lastig is.”

Ze had op jonge leeftijd al in de gaten dat ze best een uitdaging kan aangaan. Het is volgens haar te danken aan haar kleine postuur en donkere huidskleur, in combinatie met het feit dat ze vloeiend Fries spreekt. ,,Ik ben geboren in India, maar na vijf maanden geadopteerd en naar Friesland gekomen. Ik ben opgegroeid in Sint Jacobiparochie. Mensen vinden het mooi dat iemand zoals ik Fries spreekt. Het geeft me een gunfactor.”

Vliegende start

Toen haar man Hisse, eveneens een ondernemer, vorig jaar zag dat streekwinkel Priuw in Leeuwarden te koop stond, zag hij daar kansen in. Hij kocht de zaak en wilde medewerkers inhuren die de producten zouden verkopen. Renuka vond dat laatste een slecht idee. ,,Er moet iemand in de winkel staan die écht gedreven is en er écht wat van wil maken. En wie het beter weet, moet het zelf gaan doen.”

Renuka leerde één en ander over in- en verkoop van de vorige eigenaar. Daarna gaf ze een eigen draai en naam aan de zaak: Ut Streekie. Vlak voor feestmaand december gingen de deuren open. In januari kwamen daar nog de vele toeristen bij die vuurshow Cie Carabosse bezochten. Kortom, een vliegende start. Maar toen kwam corona en moest de winkel dicht. Wel kreeg ze nog een paar flinke opdrachten voor relatiegeschenken.

Snelle keuze

In de relatief rustige maanden die volgden, kriebelde er iets bij Renuka. ,,Het leek me leuk om iets in de buurt van mijn woonplaats Berltsum te doen.” In aanloop naar moederdag vroeg ze de eigenaar van Mariska’s Flower Art & Design in Sint Annaparochie of ze samen niet cadeaupakketjes voor moederdag konden maken. ,,Dat liep goed. Ik kreeg vervolgens te horen dat ze eigenlijk wel een streekwinkel missen in het dorp.”

Het pand naast de bloemenwinkel stond leeg. Lang hoefde Renuka niet na te denken. Ze besloot het te gaan huren, corona of geen corona. ,,Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat het niet lukt? Nou, dan stop ik er weer mee.”

Friesland op de kaart

De winkel loopt volgens eigen zeggen beter dan ze had durven dromen. ,,Mensen die in omliggende dorpen wonen, komen naar Sint Annaparochie voor hun boodschappen. Hoe makkelijk is het dat ze dan hier ook cadeau-artikelen kunnen kopen?” De winkel biedt allerlei Friese lekkernijen, waaronder Waddendelicatessen. Vruchtensappen, mosterd en honing bijvoorbeeld. En meer dan honderd lokale bieren.

Ze vindt het fijn om zoveel mogelijk lokale producten te verkopen en zo de lokale ondernemer te steunen. Maar ze wil daarnaast helpen om Friesland beter op de kaart zetten. Reden dat haar beide winkels Toeristen Informatie Punt zijn. ,,Er zijn zoveel mooie plekken hier. Ga naar de Zeedijk en kijk uit over het water. Of beklim op een heldere dag de Oldehove en zie de veerboten varen.”

Alles leren

Renuka zelf zal Friesland waarschijnlijk nooit verlaten. Ze houdt van de rust en de waterrijke natuur. ,,Over het water turen en mijn gedachten loslaten, dat doe ik graag. En ik vind het heerlijk om op één van de eilanden door de duinen te fietsen.”

Het is voor haar een manier om tot rust te komen. Ze heeft naast de twee winkels nog steeds haar boekhoudbedrijf en is moeder van drie kinderen. Plannen om nog één of twee vestigingen te openen heeft ze ook al. Ondertussen gaat ze voor haar bierista-diploma. Omdat ze zoveel lokale bieren verkoopt en mensen daarbij zo goed mogelijk wil adviseren.

Dan te bedenken dat ze, tot de overname van de streekwinkel in Leeuwarden, eigenlijk nooit het idee had om een winkel te beginnen. ,,Maar het is wel echt mijn ding, heb ik ontdekt. En alles valt te leren. Al zal ik nooit een cursus verkopen volgen. Dat wil ik niet. Ik ben zoals ik ben, en zoals ik het doe is het ook goed.”