'Ga vandaag niet het water op', waarschuwen hulpdiensten

Hulpdiensten druk in de weer door harde wind aan zee ANP

De hulpdiensten roepen surfers, zeilers en andere watersporters op om vanwege de felle wind zondag niet het water op te gaan. Dat schrijft de Meldkamer Noord-Nederland in een bericht op sociale media.

Gisteren zijn de hulpdiensten druk bezig geweest om watersporters die in de problemen waren geraakt te helpen. Met name langs en op het water is er veel wind. ,,Toch het water op? Wees? Wees goed voorbereid”, schrijft de Meldkamer Noord-Nederland.

Noordzeekust

Ook elders in het land zijn hulpdiensten dit weekend druk met watersporters in nood. „Let goed op en ga bij voorkeur niet het water in”, waarschuwde de Veiligheidsregio Zeeland zaterdag al. Politie, reddingsbrigade, brandweer en ambulances moesten zaterdag meerdere keren in actie komen langs de Nederlandse kust.

Vlaggen

Een week geleden stelde Reddingsbrigade Nederland voor om langs de hele vaderlandse kustlijn om de 500 tot 1000 meter vlaggenmasten neer te zetten. Met vlaggen in diverse kleuren kan dan worden aangegeven of het, vanwege bijvoorbeeld sterke stroming of harde wind, wel veilig is om de zee in te gaan. Als een rode vlag wordt gehesen, is zwemmen verboden. Als de gele vlag wappert, is de zee onstuimig en mogelijk gevaarlijk, maar mag er wel gezwommen worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland