In samenwerking met Kijlstra Ambulance Groep Fryslân heeft Veltman Marine Service op Ameland een van haar snelle schepen uitgerust met een Corona Isolatie Kamer. Op de foto de verwarmde kamer op het achterdek van de ‘Runner’. FOTO ROLAND BLOM

Coronapatiënt van de Wadden reist per boot naar de wal

In samenwerking met Kijlstra Ambulance Groep Fryslân heeft Veltman Marine Service op Ameland een van haar snelle schepen uitgerust met een Corona Isolatie Kamer. Op de foto de verwarmde kamer op het achterdek van de ‘Runner’. FOTO ROLAND BLOM

Als zich op de Friese Wadden een Corona-patiënt meldt, kan daarbij geen beroep op een helikopter worden gedaan, maar zal een vaartuig ingezet worden.

Dit bevestigen Veiligheidsregio Fryslân en de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV).

De keus om geen helikopter in te zetten, heeft alles te maken met de veiligheid en de ruimte van het vervoersmiddel. ,,De veiligheid van het personeel kan per boot beter gegarandeerd worden. Het zijn heel praktische dingen, zoals hoe je je kunt voortbewegen in een helikopter in vergelijking met een boot, en ook hoe je in de helikopter in een gordel zit”, stelt Japke Grit, perswoordvoerder van RAV Fryslân. ,,Ook het schoonmaken en desinfecteren van een boot verloopt makkelijker dan bij een helikoper.”

De RAV heeft inmiddels aparte boten ingericht en is verantwoordelijk voor het transport van Coronapatiënten naar de wal, terwijl de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) beschikbaar blijft voor regulier patiëntenvervoer van wad naar wal.

Cabine stand-by

Bij het vervoer van besmette eilanders wordt de RAV ondersteund door verscheidene particuliere rederijen. Voor Terschelling is dat Rederij Noordgat. Als extra voorzorgsmaatregel, naast het gebruik van de reguliere beschermingsmiddelen, heeft deze rederij een cabine stand-by staan om de patiënt in te leggen. ,,Die kunnen we dan op het achterdek van het schip plaatsen. Als we het op die manier kunnen afscheiden van de stuurhut, dan wordt het risico ingeperkt”, zegt Simon Smit van de rederij.

Op Ameland heeft Veltman Marine Service in nauwe samenwerking met Kijlstra Ambulance Groep Fryslân een van haar snelle schepen uitgerust met een Corona Isolatie Kamer. Het is een verwarmde kamer op het achterdek van het schip de Runner.

Huisarts Ferry Wolfswinkel van Vlieland geeft aan dat het niet inzetten van een helikopter vraagt van een huisarts om op tijd patiënten te laten afvoeren. Toch benadrukt hij graag ook de andere kant. ,,Op het moment dat de helikopter niet met een Corona-patiënt vliegt, blijft hij inzetbaar om hier ambulancepersoneel naar toe te vliegen of om andere gevallen mee te nemen. Natuurlijk ben je langer onderweg met een boot, maar je houdt dan wel een helikopter beschikbaar.”

Nu op Texel de eerste besmetting met Covid-19 is vastgesteld, is besmetting op de Friese Wadden eveneens reëel, aldus Veiligheidsregio Fryslân. ,,De eilanden zijn vrij toegankelijk en daar gelden dezelfde regels als voor de rest van Nederland. Ook hier testen we niet meer iedereen, alleen nog de kwetsbare mensen waarvan het nodig is om te weten”, stelt Haike Visscher van de Veiligheidsregio Fryslân.

Zeker is wel dat het inzetten van de veerboot, bij een eventuele uitbraak op een van de eilanden, niet tot de mogelijkheden behoort. ,,Er zijn afspraken met diverse vervoerders om patiënten naar de wal te brengen. Ze worden daarom niet met de veerboot overgebracht”, aldus Visscher.

home
net-binnen
menu