FOTO PIXABAY

Wie betaalt straks het salaris van de parkeerwachten in Waadhoeke?

FOTO PIXABAY

Twee parkeercontroleurs in Franeker dreigen hun baan kwijt te raken nu de gemeente Waadhoeke niet langer in zee gaat met het bedrijf InPublic.

Twee parkeercontroleurs in Franeker, die hun werk al jaren naar behoren doen, vallen tussen wal en schip nu de gemeente Waadhoeke en het uitvoerende bedrijf InPublic niet langer samenwerken. De overeenkomst is per 1 juli beëindigd. De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) worden nu nog wel betaald door InPublic, maar de gemeente Waadhoeke moet dit overnemen, stelde hun advocaat Yvonne Sørensen donderdag in de rechtbank. Waadhoeke weigert dat.

De gemeente heeft tenslotte ook het kapitaal, zoals parkeerautomaten, het betalingssysteem en de klanten (de parkeerders) overgenomen, redeneerde zij. Hiermee is er juridisch sprake van overgang van onderneming en moet het personeel overgenomen worden.

Zaak van landelijk belang

Sørensen hield rechter Jeff Biesma voor dat het om een zaak van landelijk belang gaat. Eerdere rechtelijke uitspraken geven aan dat bij overdracht van belangrijke materiële activa sprake is van overgang van onderneming, dus ook van personeel. Boa’s komen in het hele land steeds vaker in dit soort ondernemingen terecht. Het werk wordt gedaan door computers en automaten, vergt niet veel personeel meer, maar wel veel investeringen in software en automaten. Als die niet als belangrijke materiële activa worden gezien, vallen boa’s bij overnames overal tussen wal en schip.

In Franeker zou als bedrijfskapitaal gerekend kunnen worden dat het om 1230 parkeerplaatsen gaat, 24 betaalautomaten, een kantoor in het oude stadhuis, het betalingssysteem, de borden en de klantenkring, inclusief vergunninghouders. Zeker 200.000 euro aan waarde, rekende Sørensen voor.

Geen controles

Volgens de gemeente Waadhoeke, vertegenwoordigd door advocaat Willemijn Kuper, is er geen sprake van overgang van onderneming. Op dit moment wordt er namelijk niet gecontroleerd. De gemeente heeft daarmee de werkzaamheden van InPublic helemaal niet overgenomen, stelde zij. Er wordt ook geen gebruik gemaakt van het kantoortje. Waadhoeke bereidt een nieuwe aanbesteding voor en dan komt er een nieuw bedrijf dat het werk uit gaat voeren.

Overigens heeft Waadhoeke InPublic verlenging van het contract aangeboden, maar is het bedrijf daar niet op ingegaan. Dat komt volgens de advocaat omdat het bedrijf de opdracht met verlies uitvoerde. InPublic wilde er eigenlijk in 2019 al mee ophouden. Waadhoeke heeft vervolgens een aanbesteding gedaan, waarop geen enkel bedrijf gereageerd heeft. Vandaar dat nu een nieuwe aanbesteding loopt.

Kuper zei dat Waadhoeke de onzekere situatie voor de parkeercontroleurs, die gezamenlijk 52 uur werken, betreurt. ,,Niet wij, maar InPublic is voor hen verantwoordelijk.’’ De gemeente heeft wel bekeken of de mannen in dienst kunnen komen, maar wordt dan ook verantwoordelijk voor het roosteren van deze mensen, hun bijscholing en andere zaken. ,,Dat is geen optie, maar wij vinden het wel wenselijk dat zij hun plekje krijgen. Ze zullen daarover met InPublic in gesprek moeten.’’

Biesma probeerde de partijen nog tot een schikking te verleiden, maar daarvoor ligt de zaak te principieel, stelde Sørensen. Er volgt binnen een week een uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct