Via camerabeelden moet duidelijk worden wie verantwoordelijk is voor het bekladden van de ramen van een coronapatiënt in Sint Annaparochie.

De vrouw werd afgelopen donderdagavond met spoed opgenomen in het ziekenhuis. In de nacht van zaterdag op zondag zijn de ramen van haar woning ondergekalkt. Haar partner ontdekte ‘s ochtends dat iemand er ‘Covid=fake!’ op had geschilderd en heeft aangifte gedaan.

Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke spreekt van ,,een walgelijke actie.’’ Ze heeft maandag een bezoek gebracht aan de echtgenoot van de covidpatiënt om hem een hart onder de riem te steken. ,,Ik stond bij de voordeur’’, legt ze uit.

Ook de politie reageerde ontzet op de bekladding. ,,Je kunt het met dingen niet eens zijn, maar verf het dan op je eigen raam’’, meldden de wijkagenten van Waadhoeke Buiten van het Basisteam Noordwestfryslân op hun Instagramaccount.

Reacties

Op sociale media uitten mensen eveneens hun afschuw over de daad. De reacties gingen van ,,geen woorden voor’’ tot ,,dit soort gasten moet eerst zelf aan den lijve ondervinden wat Covid is voordat ze het geloven.’’ Een voormalig patiënt geeft aan ,,de sukkels die durven te zeggen dat Covid-19 fake is’’ van harte corona te gunnen: ,,Wel een pittige variant en uiteraard GEEN HULP.’’

Voor zover bekend is het de eerste keer dat virusontkenners op deze wijze toeslaan in Friesland. In het najaar van 2020 haalde BN DeStem een ic-verpleegkundige aan voor wiens huis in Bergen op Zoom een kunstwerk met ‘Covid=Hoax’ was beklad.

,,Dit voelt als een klap in je gezicht’’, zei de betreffende man toen in de krant. ,,Degenen die dit doen, weten echt niet waar ze het over hebben. Kijk maar eens een keer met ons mee in het ziekenhuis, zou ik zeggen. Dan praat je wel anders.‘’

In maart vorig jaar was een vrouw in Diemen doelwit van ‘wappies’. ‘KK Chinees Corona’ stond er op de ruit van de uit China afkomstige vrouw.

Camerabeelden

Afgelopen zaterdagavond was er een fakkeltocht in Sint Annaparochie. De deelnemers kwamen uit de hele provincie, zelfs met de fiets vanuit Wommels, zo valt op de Facebookpagina Coronacijfers Friesland te lezen. Een paar gaven aan het ,,wel prettig’’ te vinden om ,,met gelijkgestemden te kletsen.’’ Maar dat wil niet zeggen dat zij het hebben gedaan, tekent Waanders aan.

Camerabeelden zouden duidelijkheid moeten geven omtrent de dader(s). Burgemeester Waanders hoopt dat ,,degene die hierachter zit de moed heeft zich te melden.’’ De politie heeft de verantwoordelijken via sociale media opgeroepen om de bewoners van het huis excuses aan te bieden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct