Waadhoeke wil meewerken aan de komst van een nachtbelevingsplek met sterrenhut en trekkershutten bij Zwarte Haan aan de Nieuwebildtdijk. Bewoners zijn bang dat nachttoeristen hen uit de slaap houden.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven zodat een vergunning kan worden verleend voor de recreatieve voorziening. Er zijn plannen om bij Zwarte Haan een toeristische plek te maken waar het donker en de nacht kan worden beleefd. Aan de Nieuwebildtdijk komt dan een gebouw met 5 trekkershutten, een sterrenobservatorium, expositieruimte en belevingstuin.

Uit de slaap

Bewoners van Zwarte Haan zijn niet blij met de plannen en hebben bezwaar gemaakt. Ze zijn bang dat hun woongenot wordt aangetast als er ‘s nachts mensen in de sterrenhut of de nachttuin zijn. Ze vrezen dat ze uit de slaap worden gehouden door gasten die met auto’s komen aanrijden, geluid van dichtslaande portieren, knerpende wandelschoenen op het schelpenpad en pratende bezoekers.

Ook verwachten bewoners overlast van de verkeersaantrekkende werking. Het is nu al vaak dringen geblazen op de beperkte parkeerplaats bij de Waddendijk.

Rustzoekers

De gemeente denkt dat de geluidsoverlast zal meevallen gezien de beoogde doelgroep bestaat uit betrokken natuurliefhebbers en rustzoekers die juist daarom naar de donkere kuststrook toekomen.

Waadhoeke zegt dat er akoestisch onderzoek is uitgevoerd waaruit blijkt dat het geluid in de nieuwe situatie aanvaardbaar is.

Kwaliteitstoerist

De gemeente ziet in de zienswijze van de bewoners geen inhoudelijke gronden om de vergunning niet te verlenen. Het plan sluit aan bij het verlangen en beleid van de gemeente om ,,de Waddenkust door te ontwikkelen als hoogwaardige recreatief-toeristische bestemming, gericht op de kwaliteitstoerist.”

Waadhoeke heeft de bewoners toegezegd de huidige verkeerssituatie onder de loep te nemen en maatwerk te bieden. Het college vraagt de raad dan ook om 12.500 euro beschikbaar te stellen zodat een verkeerstechnisch adviesbureau onderzoek kan doen en mogelijke oplossingen kan bedenken voor overlast.

De raad praat volgende week over het voorstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Toerisme
Waddengebied
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct