Dubberkorrels kunstgras VV Dronryp

Waadhoeke op de korrel om kunstgras

Dubberkorrels kunstgras VV Dronryp FOTO LC/MARIA DELGROSSO

De zorgplicht voor kunstgrasvelden is op zes plekken in de gemeente Waadhoeke niet voldoende. De landelijke stichting InStrepitus dient een handhavingsverzoek in.

Deze week schrijft de stichting InStrepitus zo’n dertig gemeenten in Nederland aan, omdat ze hun zorgplicht voor kunstgrasvelden niet nakomen. In Friesland springt Waadhoeke eruit, zegt landelijk voorzitter Sebas Veenstra uit Leeuwarden. Hij maakte een rondje en stuitte op korrels van rubbergranulaat buiten de velden bij zes sportparken.

Veenstra maakte foto’s in Franeker, Dronryp, Menaam, Minnertsga, Sint Annaparochie en Deinum. Ook maakte hij een filmpje in Oudebildtzijl waar net een nieuw veld wordt aangelegd. ,,Dat een gemeente dat nog doet, terwijl het straks waarschijnlijk vervroegd afgeschreven moet worden, omdat er een verbod komt op dit materiaal’’, zegt Veenstra verbaasd.

Wethouder Caroline de Pee meent dat Waadhoeke voldoende aandacht heeft voor de problematiek. ,,Wij zijn bekend met de zorgplicht en handelen daar ook naar. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de zorgplicht te voldoen. Bijvoorbeeld: iedere week worden de machines op de sportparken schoongemaakt om geen korrels verder te verspreiden. Bij SC Franeker is onlangs een veld gerenoveerd en daarbij zijn toen ook kantplanken geplaatst. In Oudebildtzijl zijn wij geen eigenaar en wilde de vereniging graag een kunstgrasveld. Wij hebben hen gewezen op de richtlijnen die daarbij gelden.’’

Zorgplicht

Bij de bestaande voetbal- en korfbalvelden lette Veenstra op de zorgplicht. Wettelijk is voorgeschreven dat kunstgrasvelden speciale toegangspoorten moeten hebben met schoonlooproosters en kantplanken met rubberen onderkant zodat de korrels niet buiten het veld komen.

De kantplanken trof Veenstra alleen in Franeker aan, hoewel hij toch overal korrels tegenkwam. Bij de andere velden trof hij geen voorzieningen aan. Op het nieuwe sportpark van Deinum kreeg Veenstra de indruk dat de sportclub zelf veel inspanningen verricht.

,,Ook op het informatiesysteem voor de gemeenteraad kon ik nergens voorstellen vinden om ook maar iets in gang te zetten.’’ De Pee erkent dat het gemeentelijk beleid verder moet worden uitgewerkt. ,,We hanteren nu het beleid dat we graag natuurgras aanleggen en alleen kunstgras als het echt niet anders kan.’’

InStrepitus is de opvolger van het Facebookinitiatief dat onder verontruste ouders is ontstaan nadat in 2016 de discussie over de nadelen van kunstgras losbarstte. Onder de noemer Komvandatgrasaf gingen de ouders actie voeren. De korrels van de kunstgrasvelden vervuilen het milieu. De groep dient handhavingsverzoeken in bij gemeenten. Worden deze afgewezen dan volgt een gang naar de Raad van State. Dat kan sinds de gemeente Enschede vorig jaar veroordeeld werd.

De Pee werd via een twitterbericht van de stichting geattendeerd op het handhavingsbezoek. ,,Dat vond ik wat kort door de bocht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct