VV Ouwesyl trainde gisteravond al op het kunstgrasveld dat te danken is aan de eerste huizenverloterij van Nederland. Anne Polstra (foto) was de initiatiefnemer.

Van modderpoel naar kunstgras dankzij verloting van woning

VV Ouwesyl trainde gisteravond al op het kunstgrasveld dat te danken is aan de eerste huizenverloterij van Nederland. Anne Polstra (foto) was de initiatiefnemer. Foto: Fotobureau Hoge Noorden

Ze haalden de landelijke pers met hun stunt om een woning in Oudebildtzijl te verloten. VV Ouwe Syl opent vanavond het kunstgrasveld dat ze van deze actie betaalden.

Het werd onhaalbaar geacht, weet initiatiefnemer Anne Polstra uit Oudebildtzijl. In 2017 bedacht hij met zijn voetbalclub VV Ouwe Syl de verloting van een huis. De opbrengst moest ten goede komen aan de club, maar daarvoor moesten wel bijna 8000 loten verkocht worden. De kansspelautoriteit raadde de actie af. Dat vanavond het nieuwe kunstgrasveld geopend wordt, geeft aan dat de missie geslaagd is.

Betere trainingen

Polstra noemt het ,,een onvoorstelbaar fijn gevoel’’ dat de voetballers nu altijd terecht kunnen om te spelen en te trainen. Zo trainde hij gisteravond met zijn team na een dag vol regen. ,,Zonder kunstgrasveld was dat niks geworden. Dan was het hier een modderpoel, echt niet normaal.’’ De club merkt nu al dat de opkomst voor de trainingen veel beter is en dat er veel intensiever en beter getraind kan worden.

Lees ook | Nieuw veld voor VV Ouwesyl door loterij

De verloting leverde uiteindelijk 775.000 euro op en een nieuwe bewoner voor het huis. De organisatiekosten en de kansspelbelasting moesten er nog wel af, zodat er zo’n 380.000 euro voor de club overbleef. Niet alleen het kunstgrasveld is daarvan gerealiseerd. Er kwam een nieuw hekwerk en verlichting rond het hoofdveld. De aanpak van kleedkamers en kantine staat nog op het programma.

1 miljoen euro

Zo voortvarend als Ouwe Syl in de verloting dook, zo voortvarend maakten ze ook een plan om het geld uit te geven. En meer dan dat. Voor een ruime 1 miljoen euro zou een compleet vernieuwd sportpark kunnen verrijzen met verlegging van velden. De gemeentelijke herindeling fietste hier doorheen. Polstra heeft er begrip voor dat de nieuwe gemeente Waadhoeke nog sportbeleid moest maken en niet meteen de portemonnee kon trekken.

Uiteindelijk heeft de gemeente 350.000 euro bijgedragen en kunnen de plannen in afgeslankte vorm uitgevoerd worden.,,We hebben nu een accommodatie die de eerste klasse van het amateurvoetbal waardig is, terwijl wij in de laagste, vijfde klasse, zitten.’’

Polstra deed zo veel ervaring op met het opzetten van zo’n grote loterij dat hij er professioneel mee aan de slag ging. Momenteel verloot hij een appartement in Frankrijk en er volgt een nieuw object waarvan de opbrengst naar Friese clubs gaat.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct