De Koornbeurs in Franeker gaat zich richten op artiesten uit de regio. ,,Dêroan wolle wy ús ferbine. En soms betsjut dat: ‘werom nei de roots’.’’

Vorige week bijvoorbeeld meldde zich een koor. Of het mogelijk was in De Koornbeurs te oefenen. ,,Dêr prate wy no mei harren oer oan’’, zegt Titia Huisman, directeur van De Koornbeurs in Franeker. ,,Soks moatte wy útbouwe.’’

Want zo begon het vroeger ook, haalt ze aan. Toen bood het theater ruimte aan gezelschappen uit de regio. Het betrof zowel amateurs als professionals. En daar moet De Koornbeurs dus weer naartoe, aldus de directeur. ,,Mei moaie, lytse peareltsjes fan foarstellings.’’

'Wy binne bliid dat wy wer los kinne'

Klein is een vereiste. Met de coronamaatregelen mogen er maar 86 mensen naar binnen. Terwijl er plaats is voor 425 bezoekers. Nee, natuurlijk kan het niet uit. ,,Wy moatte roeie mei de riemen dy’t wy ha’’, zegt Huisman, terwijl de eerste gasten de foyer binnendruppelen voor de ‘preview’ van het theaterseizoen. Oftewel: artiesten die alvast een voorproefje gaan geven van wat ze er het komend seizoen laten zien.

Want De Koornbeurs vierde zaterdag de opening van het theaterseizoen. ,,It hat sa lang stil west. Wy binne bliid dat wy wer los kinne’’, zegt Huisman. De Koornbeurs vertoonde als Filmhuis sinds de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juni wel twee keer per week een rolprent.

Maar nu is er weer theater en dat moet de hele regio weten. Een dubbeldekker reed muzikanten en acteurs door de gemeenten Waadhoeke en Harlingen. En ook het centrum van Franeker stond bol van de culturele activiteiten.

Het uitrollen van de rode loper betekende de aankondiging van een optreden. Van jeugdtheaterschool Noordenwind, van het centrum voor muziek-, kunst- en cultuuronderwijs Seewyn, circus Bloem en verhalenverteller Frank Belt.

Ze mogen zelf het thema bedenken

Op de Breedeplaats laat Koornbeursvrijwilliger Anno de Wit de loper voor Belt rollen. En Lynn Konijnenberg, die met haar broertje Ayden en moeder Karin uit Ried op een bankje zitten, willen best een verhaal horen.

Ze mogen zelf het thema bedenken. Aan Belts paraplu hangen voorwerpen, zoals een kikker, een spin en een vliegenmepper. Maar de Konijnenbergen kiezen voor het ‘tekenverhaal’, een raadsel. Over een prins en een prinses die altijd feesten. De uitslag van het raadsel krijgt Ayden mee naar huis. Zodat hij het verhaal op school weer kan doorvertellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct