Snelweg tussen Harlingen en Franeker dicht voor onttakeling wandelbrug

De Slachtetille, de wandelbrug over de A31 tussen Harlingen en Franeker, ondergaat de komende maanden een onderhoudsbeurt. Om het kunstwerk van architect Rein Hofstra veilig te kunnen ontmantelen, was de snelweg zaterdag de gehele dag gestremd. 

Aannemer Oosterhof Holman uit Harlingen voert het werk uit. Het conserveringssysteem wordt verwijderd en opnieuw aangebracht en waar nodig worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de staalconstructie van de 20 meter hoge pylonen en de tuibogen. Het brugdek zelf is nog in goede staat.

Groot materieel

Bij de onttakeling, waarbij groot materieel werd ingezet, was Hofstra aan het einde van de zaterdagmorgen aandachtig toeschouwer.  In het voorjaar keert de brug weer in perfecte staat terug op de plek waar de oude Slachtedijk door de autoweg wordt doorsneden. Tot in de eeuwigheid, hoopt Hofstra. De Slachtetille is in 2008 geplaatst.

Hoewel op meer plekken in de provincie bruggen van zijn hand zijn geplaatst, neemt de Slachtetille wel een belangrijke rol in. ,,Ik krij foto’s fanút de hiele wrald fan dizze brêge tastjoert.’’