Recordaantal bezoekers voor Planetarium in Franeker

De familie Manni krijgt de felicitaties in het Planetarium. Foto Combi Hommema

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker kon dinsdag de 65.000ste bezoeker van het jaar verwelkomen. Nooit eerder kwamen er zoveel mensen in één jaar naar het Planetarium. De bezoekers worden al sinds de openstelling in 1781 geteld.

Vorig jaar, tijdens Culturele Hoofdstad, kwamen er voor het eerst meer dan 60.000 bezoekers naar het Planetarium. Het totaal kwam toen uit op 64.000 mensen. ,,Een jaar daarvoor zat het nog laag in de 50.000’’, zegt directeur Adrie Warmenhoven.

Dat het aantal bezoekers een jaar later nog hoger zou uitvallen, zag Warmenhoven niet aankomen. ,,Het verrast ons ook, eerlijk gezegd.’’ Volgens hem hebben diverse andere Friese musea namelijk wel met een terugloop te maken. Het hoge cijfer past overigens in de gestage groei die het Planetarium doormaakt. Volgens de directeur geeft vooral het traject om Werelderfgoed te worden nieuwe bekendheid aan de attractie.

Bezoekersgroei door mensen van buiten de provincie

,,We komen steeds meer in het nieuws.’’ Zo was bijvoorbeeld het televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems , met historicus Maarten van Rossem en zijn broer en zus een goed stukje publiciteit. Ook de verkiezing tot It moaiste fan Fryslân, georganiseerd door de drie grote Friese media, heeft impact gehad, zegt Warmenhoven. Daarnaast zijn er ook meerdere televisieprogramma’s uit Duitsland, Frankrijk en België op visite geweest.

Die media-aandacht brengt bezoekers op de been en die steken elkaar vervolgens weer aan, aldus de directeur. Er is waardering voor de manier waarop elke bezoeker persoonlijk uitleg krijgt. ,,Dat vergt veel van onze medewerkers, maar het werpt wel zijn vruchten af.’’ Volgens Warmenhoven is er sprake van een vliegwieleffect. De bezoekersgroei komt vooral door mensen van buiten de provincie. ,,We krijgen hier mensen van over de hele wereld.’’ Precieze cijfers zijn er niet, omdat de herkomst van gasten niet geregistreerd wordt.

,,Wat gaat er gebeuren als we straks echt Werelderfgoed zijn?’’

Bijzonder is dat alle gastenboeken er nog zijn, vanaf het moment dat het Planetarium in 1781 opengesteld werd. In dat eerste jaar kwamen er een paar honderd mensen op af, weet Warmenhoven. ,,Ze werden door Eisinga ontvangen en rondgeleid.’’ Twintig jaar geleden lag het aantal bezoekers nog rond de 20.000 per jaar. ,,Wat gaat er gebeuren als we straks echt Werelderfgoed zijn?’’

De familie Manni uit Zwijndrecht schafte dinsdag het 65.000ste kaartje van 2019 aan en kreeg een speciale ontvangst, met felicitaties van voorzitter Theo Koelma en Adrie Warmenhoven. Een bezoek aan het Planetarium stond al lang op de ‘bucket list’ van de Zwijndrechters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke