Samantha Steenwijk (35) kocht haar Friese paard bij Stal Hermes in Sint Jacobiparochie en was daar onlangs getuige van de geboorte van veulentje Samantha. De zangeres over haar creativiteit in coronatijd en de groeiende status van bekende Nederlander. ,,Wat kan er nou vervelend zijn aan mensen die je groeten of met je op de foto willen? Alleen als er ondergoed terug moet naar de Hema, doe ik dat niet zelf.''

Hoewel haar eerste single in 2009 verscheen, brak Samantha Steenwijk vooral door met haar deelname aan The Voice of Holland in oktober 2017. Ze maakte indruk met een nummer van volkszanger nummer 1, André Hazes. ,,Ik twijfelde er nog aan of ik wel mee moest doen en of het iets voor mij zou zijn. Ik ben best een volkse zangeres. Een beetje overgehaald door mijn management en het thuisfront, heb ik het toch gedaan.’’

,,Daar heb ik natuurlijk nooit spijt van gehad; meteen na het eerste weekend van mijn deelname stond ik met mijn auditienummer Ik leef mijn eigen leven op één in de in de Nederlandse iTunes Charts. Dat was nog nooit gebeurd. Vanuit het programma werd me een mediastop opgelegd omdat er veel te veel aanvragen waren, er zou een onbalans kunnen ontstaan in vergelijking tot de andere kandidaten. De gekte was er gelijk.”

Je haalde de finale en je werd tweede. Wat gebeurde er daarna?

,,Ik stond definitief op de kaart als zangeres. De agenda liep bomvol met optredens en er kwamen uitnodigingen en aanvragen binnen voor mooie tv-programma’s. Zo heb ik in 2019 meegedaan aan De Beste Zanger s en won ik in datzelfde jaar Dancing With The Stars . Vorig jaar deed ik als de kameleon mee in The Masked Singer en zat ik in het panel van I Can See Your Voice . Inmiddels doe ik ook dingen voor RTL Boulevard . Ik vind het geweldig om aan dat soort tv-programma’s mee te doen, het zijn de kersen op de taart en ze dragen bij aan mijn bekendheid als artiest.”

loading  

Dat zal ook gelden voor jouw recente verschijning in het RTL-programma De Verraders , dat door bijna twee miljoen mensen per aflevering werd bekeken.

,,Dat was helemaal een gekkenhuis. Echt bizar hoeveel mensen daar naar hebben gekeken, plus een heel ander publiek dan de muziekprogramma’s waar ik aan meedeed. Er is inmiddels bijna geen doorkomen meer aan op straat, ik word echt overal herkend. De tijd dat ik nog gewoon in mijn pyjamabroek en met mijn haar in een knot omhoog naar buiten kon, is wel geweest, haha.”

Wat vind je daarvan? Is het leuk om zo bekend te zijn ?

,,Het hoort er allemaal bij en het is eigenlijk altijd leuk. Wat kan er nou vervelend zijn aan mensen die je groeten of met je op de foto willen? Het gebeurt altijd uit enthousiasme; ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand me een vreselijk mens vindt, maar tóch met me op de foto wil.”

Je zegt: het is eigenlijk altijd leuk. Daar zit een klein voorbehoud in opgesloten.

,,Ach, weet je: het zijn van die kleine dingen die ik net even anders organiseer nu de ogen wat meer op mij gericht zijn. Een voorbeeldje? Voor Dancing With The Stars moest ik heel veel ondergoed halen; allerlei verschillende soorten, kleuren en maten corrigerend ondergoed voor onder die dans-outfits. Daar moest ook een zootje van terug, maar dat doe ik dan niet zelf. Dan staan ze daar bij de Hema mijn onderbroeken uit te pakken en de hele winkel staat daarbij dan toe te kijken. Daar vraag ik dan even iemand anders voor. Dat soort dingen blijft een beetje akward , maar voor de rest zijn de reacties blij, enthousiast en dikke prima.”

Je bekendheid is als een raket omhoog geschoten de afgelopen vier jaar, maar voor wat betreft het afgelopen coronajaar kon je daar muzikaal gezien weinig mee.

,,Toch is er op dat gebied momenteel genoeg beweging in mijn leven. Ik heb een platencontract getekend bij Sony en we zijn om de twee maanden een nieuwe single aan het releasen. Er komt ook een album aan, wanneer weet ik niet precies. We zijn nu vooral bezig om mij muzikaal gezien weer een beetje op de kaart te zetten. Want dat is er de afgelopen jaren een beetje bij ingeschoten. Ik was bang dat ik een eendagsvlieg zou worden, dus ik heb bewust heel veel televisie gedaan om mezelf genoeg te kunnen laten zien. Daarnaast had ik niet een 100 procent compleet en fijn team om me heen om muziek te maken. Dat heb ik nu wel. Ik ben heel druk bezig met het schrijven van mijn eigen liedjes en het uitbrengen daarvan. Mijn creativiteit kan eindelijk wat meer naar boven komen nu. Dat ik niet kon optreden in de coronatijd, is wat dat betreft wel ergens goed voor geweest.”

loading  

Je bent nu 35; op welk punt in je leven en carrière bevind je je?

,,Vriendinnen van me zeggen tegen me: Samantha, je zit in een soort treintje. Elke keer heb je een soort eindstation voor jezelf uitgekozen, maar op het moment dat je daar aankomt, blijkt er toch nog een station achter te liggen. Je hebt eigenlijk nooit je doel bereikt, omdat je altijd meer en verder wilt. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Ik heb nog duizend dromen, ik ben nog lang niet uitgeknokt. Maar ik realiseer me ook dat ik al onwijs veel leuke dingen heb gedaan. Als er soms iets niet lukt wat ik graag had gewild, wijst mijn goede vriend Gerard Joling me erop dat er veel mensen zijn -zoals beginnende artiesten of zangers die al heel lang bezig zijn maar nog op hun doorbraak wachten- die met mij zouden willen ruilen. Het is wat grof om zo te zeggen, maar Gerard wijst me er dan op hoeveel mensen ik al achter me heb gelaten. Ik heb al zoveel toffe dingen mogen doen; als er eens iets misgaat, dan kan ik dat makkelijk opvangen door het besef wat voor bevoorrecht mens ik ben. Maar dat wil niet zeggen dat er niks meer te bereiken valt. Wat dat betreft sta ik middenin mijn leven nu.”

,,Mijn ultieme droom is om ooit als coach in de stoel te zitten van The Voice of Holland . Het is daar voor mij begonnen, ik ben daar trots op. Sommige artiesten willen graag van dat Voice-labeltje af, maar ik omarm het en ben het programma nog elke dag dankbaar voor het podium dat ik heb gekregen. Dingen presenteren en tv-programma’s maken vind ik ook erg leuk, wie weet waar me dat nog brengt.”

,,Ik zeg al een aantal jaren dat ik heel graag moeder wil worden, maar dat is er bij ons nog niet van gekomen. Het staat hoog op mijn wensenlijstje. En ooit zou ik graag met mijn vrouw Daisy op een boerderijtje willen wonen en ons paard gewoon aan huis hebben, samen met andere dieren.”

Over je paard gesproken: het is qua ras niet alleen een Fries, maar ook van geboorte. Hoe kwam je in St. Jacobiparochie uit?

,,Ik wilde eerst een Spaans paard kopen, maar die bleken best schrikkerig. Er werd me van diverse kanten geadviseerd een Fries te kopen. Ik ben gaan googlen en ik maakte een selectie van zes stallen. Niks ten nadele van die andere stallen, maar het ging vijf keer zo van: ‘daar staat het paard, ga er maar op zitten en ga maar rijden’. Dan ging zo’n paard onder mijn kont aan de klepper en dan voel je je natuurlijk niet prettig. Toen kwam ik bij Stal Hermes in St. Jacobiparochie en daar pakten ze het nét even anders aan. Ik mocht eerst even rijden op een mak paard, puur om te kijken hoe ik reed. Aan de hand daarvan gaven ze een advies welke hengst bij mij past.’’

,,Dat is volgens mij de enige juiste manier, want zo krijg je vertrouwen. Je weet dan dat je niet op één of andere wildebras zit. Ik heb toen bij de Friese eigenaresse Roos Kolkman maar liefst negen paarden gereden. Het was precies op die dag dat het zo warm was in de zomer van 2020, volgens mij was het tegen de 40 graden. Ik had zeven hengsten gereden en de één was nog fantastischer dan de ander. Ik moet ook eerlijk zeggen: bij Roos is bij wijze van spreken het lelijkste paard van de hele stal nog steeds het knapste paard van alle andere stallen. Maar er waren na die zeven nog twee paarden over om te proberen. Het is geen pakje boter dat je koopt, dus ik wilde ondanks de hitte en de vermoeidheid toch graag doorgaan. Het laatste paard, nummer negen van die middag, was liefde op het eerste gezicht. Ik heb hem Voice genoemd, ik hoef vast niet uit te leggen waarom...”

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Interview
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct