Het oude gemeentekantoor van de voormalige gemeente Menameradiel begint een nieuw leven als IenhoarnState, een vernieuwende vorm van wonen en zorg voor mensen met dementie van de KwadrantGroep.

Ronde zuilen, looprondes, de nieuwe inrichting van waar eens de ambtenaren van Menameradiel zetelden, lijkt op een meanderende rivier. Daar is bewust voor gekozen, vertelt regiomanager Loes Winkel van de KwadrantGroep. Dertig mensen met dementie krijgen een woonplek in dit gebouw waar ze doorheen kunnen ,,meanderen’’.

Met Van Manen en Zwart architecten ontwikkelde de KwadrantGroep een nieuwe manier van zorg naar de ideeën van geriater Anneke van der Plaats gebaseerd op de zintuigen. Daarop moet je blijven prikkelen. Vandaar overal ruimtes waar dit kan: een atelier, een muziekhoek, boeken en spelletjes en een bewegingshoek. Deze laatste krijgt de uitstraling van een oude gymzaal.

Zithoekjes

Het pand kent overal zithoekjes, een groot balkon boven om buiten te kunnen zitten en een eetgedeelte dat sterk doet denken aan een grandcafé. Hier een grote tafel waar de bewoners aan kunnen schuiven, maar ook kleinere tafels of een nisje waar je alleen kunt eten. Op je eigen kamer eten is ook toegestaan.

Voor alle dertig bewoners is er een eigen studio met ruime badkamer. Alleen een kast en bed staan er standaard in, de rest mogen de bewoners zelf inrichten. In veel woonvormen voor mensen met dementie zie je dat de bewoners een eigen kamer hebben en overdag in een gezamenlijke huiskamer vertoeven.

'Mensen met dementie willen ook keuzes maken'

Dat is nou juist in IenhoarnState niet de bedoeling, legt Winkel uit. Het zorgconcept in IenhoarnState is veel meer gericht op eigen regie. Op de zes vleugels met ieder vijf kamers wordt ‘s ochtends de gebruikelijke ADL-verzorging (algemene dagelijkse levensverrichtingen) verleend. Eigenlijk zoals dat ook in de thuiszorgsituatie gebeurt. Daarna doet iedere bewoner waar hij of zij zin in heeft. Eerst bewegen in de beweeghoek, eerst ontbijten, op de kamer blijven, het kan allemaal.

,,Mensen met dementie willen ook keuzes maken’’, stelt Winkel. ,,Wij willen een stukje leven toevoegen aan hun dagen.’’ Zo zal de zorg het buiten-zijn stimuleren en kent het gebouw daarom grote openslaande deuren naar twee tuingedeeltes. Die tuin, daar ziet Winkel al kippen lopen. De bedoeling is samen te gaan werken met de aangrenzende dagopvang de Tuorrebout en stagiaires van mbo-opleidingen in te zetten.

‘Uurtje geluk’

,,Veel mensen met dementie hebben last van beweegdrang. Daaraan komen wij in dit pand tegemoet. Ze kunnen overal lopen en overal vertoeven.’’ IenhoarnState krijgt geen bordjes. Rustige kleuren wijzen de weg. Zo is het eetgedeelte groen en heeft elke vleugel zijn eigen kleur zoals roze of blauw. De tegeltjes in de badkamer zijn dan ook van die kleur.

Van familie zal gevraagd worden te participeren, legt Winkel uit. ,,We willen dat het ‘uurtje geluk’ dopen. Speelt iemand piano dan zou het leuk zijn als hij in het huis komt spelen. Zit een kleindochter op dans, doe een keer een voorstelling bij ons.’’ Toekomstig personeel wordt naar hun hobby’s gevraagd. Zo is er iemand die graag met de bewoners een moestuin bij wil houden.

,,Kleinkinderen willen we er extra bij betrekken. Voor hen is het moeilijk dat de relatie met oma of opa verandert. We kunnen bijvoorbeeld een Fifa-toernooi met de Playstation organiseren op een groot scherm. Daar komen vast bewoners bij kijken.’’

Wachtlijst

Voor IenhoarnState is al een wachtlijst. De eerste bewoners zijn er vijftien uit Nij Statelân dat ook in Menaam gevestigd is. Daarna zullen er in stappen steeds vijf bewoners bij komen. Eén daarvan heeft straks het mooiste uitzicht over de Dyksterbuorren. Die woont in de voormalige burgemeesterskamer op de eerste verdieping.

Het wapen van Menameradiel, de eenhoorn, dat nu als neonfiguur aan de buitenkant achter hangt, krijgt een plek binnen, waar ook de steunbalken met de namen van alle dorpen uit deze gemeente blijven herinneren aan het verleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke
Zorg
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct