Marsum, Ingelum, Bitgummole en Bitgum willen geen bushalte 71 in 'the middle of nowhere'.

Marsum, Ingelum, Bitgumole en Bitgum zijn tegen het strekken van buslijn 71. Foto: Jacob van Essen

Marsum, Ingelum, Bitgummole en Bitgum hebben in een brief aan Gedeputeerde Staten laten weten dat ze ’absoluut tegen’ het strekken van buslijn 71 zijn.

Wandelaars zijn een half uur onderweg om bij de halte te komen en fietsers moeten hun rijwiel in de middle of nowhere achter laten. De dorpsbelangbesturen zijn faliekant tegen het voornemen om buslijn 71 niet meer te laten stoppen in het centrum van Ingelum, Bitgum, Bitgummole en Marsum.

De nieuwe haltes liggen volgens hen te ver weg van de dorpen, bovendien wordt de route hier naartoe als verkeersonveilig ervaren. Ook gebruiken de dorpsbewoners als argument dat het strekken van de buslijnen amper tijdswinst op zal leveren.

Half uur wandelen

Busreizigers zullen een wandel- of fietstocht moeten maken om bij de (nieuwe) halte aan de provinciale Westergowei te komen. ‘Afhankelijk van woonplaats, leeftijd en fysieke gesteldheid zullen dorpsbewoners een kwartier tot een half uur onderweg zijn voor ze op de bus kunnen stappen’, schrijven de dorpen in een brief aan GS. Dat weegt volgens hen niet op tegen de 1 of 2 minuten tijdwinst voor de buslijn.

Ze maken zich bovendien zorgen over de veiligheid. ‘Fietsers moeten de fiets ergens in de middle of nowhere parkeren met alle risico’s van dien. De tocht naar de bushalte aan de N383 gaat voor een groot deel door een buitengebied zonder verlichting of vrij liggend fietspad. Weinig klantvriendelijk’, schrijven de dorpen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Waadhoeke